25 år med Photoshop

Adobe feirer årsdag.

25 år med Photoshop
Bilde: ©Doug Menuez

For nøyaktig 25 år siden, 19. februar 1990, ble den første versjonen av Photoshop lansert. Det feirer Adobe i dag.

Photoshop 1.0 kom opprinnelig kun til Mac, etter noen år med utvikling av brødrene Thomas og John Knoll. Begge de kom opprinnelig fra andre selskaper (John Knoll jobbet med spesialeffekter i Industrial Light & Magic), og Adobe kjøpte lisensen til å distribuere produktet i september 1988.

Den opprinnelige ambisjonen ved lansering var å selge 500 programmer i måneden, og i dag har Photoshop flere titalls millioner brukere. Programmet har naturligvis gjennomgått en enorm utvikling, fra den første Windows-versjonen i 1992, via stadig mer avanserte funksjoner og stadig nye medlemmer i familien, til dagens nettskybaserte Creative Cloud og mobile applikasjoner. Andre viktige nyvinninger var lag, verktøy for å stadig enklere fjerne uønskede deler av bildene og nylig satsning på 3D-printing.

Forandret verden

Og ikke minst påpeker selskapet selv at selve navnet på programmet er blitt et allment brukt begrep: å photoshoppe. Det er nok ikke feil å si at medievirkeligheten hadde vært ganske forskjellig uten Photoshop.

Konkurransebildet er imidlertid helt annerledes i dag - det finnes tonnevis av enkle appliasjoner for bildemanipulering på smartmobiler og nettbrett og Instagram-generasjonen har gjort det enklere enn noensinne å dele bilder med omverdenen. Adobe følger med i timen og har altså ganske flotte mobile applikasjoner de også, og forsøker samtidig å nå frem til yngre brukere med en Instagram-kampanje som skal friste de under 25 år til å dele sine mest kreative Photoshop-bilder på Adobes Behance-nettverk.

For litt historisk perspektiv kan man se gjennom denne samlingen av viktige hendelser i Photoshops historie og et intervju med grunnleggeren Thomas Knoll.