BEDRIFTSTEKNOLOGI

25 år med Photoshop

Adobe feirer årsdag.

19. feb. 2015 - 15:22

For nøyaktig 25 år siden, 19. februar 1990, ble den første versjonen av Photoshop lansert. Det feirer Adobe i dag.

Photoshop 1.0 kom opprinnelig kun til Mac, etter noen år med utvikling av brødrene Thomas og John Knoll. Begge de kom opprinnelig fra andre selskaper (John Knoll jobbet med spesialeffekter i Industrial Light & Magic), og Adobe kjøpte lisensen til å distribuere produktet i september 1988.

Den opprinnelige ambisjonen ved lansering var å selge 500 programmer i måneden, og i dag har Photoshop flere titalls millioner brukere. Programmet har naturligvis gjennomgått en enorm utvikling, fra den første Windows-versjonen i 1992, via stadig mer avanserte funksjoner og stadig nye medlemmer i familien, til dagens nettskybaserte Creative Cloud og mobile applikasjoner. Andre viktige nyvinninger var lag, verktøy for å stadig enklere fjerne uønskede deler av bildene og nylig satsning på 3D-printing.

Forandret verden

Og ikke minst påpeker selskapet selv at selve navnet på programmet er blitt et allment brukt begrep: å photoshoppe. Det er nok ikke feil å si at medievirkeligheten hadde vært ganske forskjellig uten Photoshop.

Konkurransebildet er imidlertid helt annerledes i dag - det finnes tonnevis av enkle appliasjoner for bildemanipulering på smartmobiler og nettbrett og Instagram-generasjonen har gjort det enklere enn noensinne å dele bilder med omverdenen. Adobe følger med i timen og har altså ganske flotte mobile applikasjoner de også, og forsøker samtidig å nå frem til yngre brukere med en Instagram-kampanje som skal friste de under 25 år til å dele sine mest kreative Photoshop-bilder på Adobes Behance-nettverk.

For litt historisk perspektiv kan man se gjennom denne samlingen av viktige hendelser i Photoshops historie og et intervju med grunnleggeren Thomas Knoll.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.