TELEKOM

25 år siden verdens første SMS

«God jul», sto det på Richard Jarvis' mobiltelefon Orbitel 901 den 3. desember 1992. Han hadde nettopp mottatt verdens første SMS fra ingeniøren Neil Papworth.

Eksempel på tekstmelding i form av SMS i 2004.
Eksempel på tekstmelding i form av SMS i 2004. Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix
3. des. 2017 - 17:38

Papworth var ansatt som programvareutvikler i et selskap i Reading i Storbritannia. Selskapet prøvde å utvikle en metode som gjorde det mulig å sende tekstmeldinger til sin kunde Vodafone UK.

Som del av dette prosjektet sendte 22 år gamle Papworth en melding til Vodafone-sjef Jarvis 3. desember 1992. «God jul», sto det i meldingen som Jarvis fikk mens han satt i julefrokost med sine kolleger.

Dermed hadde Jarvis mottatt verdens første SMS. Men det hører med til historien at meldingen ikke ble sendt fra en annen telefon, men fra en datamaskin. På den tiden kunne telefoner bare motta tekstmeldinger, ikke sende dem.

– Jeg er ikke sikker på om vi faktisk trodde at dette ville bli noe stort, sier Papworth til Tech2 i anledning 25-årsjubileet.

Telefoner med SMS-muligheter kom på markedet året etter, i 1993. I takt med utbredelsen av mobiltelefoner, økte tekstmeldingenes popularitet. Men siden har tekstmeldingene, som går via talenettverket, i større grad møtt konkurranse fra nettbaserte tjenester som WhatsApp, Facebook Messenger, iMessage og Skype.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra