256 kbps til 146 kroner måneden

Merkelappen "træge trøndera" passer dårlig på troikaen som står bak Trøndernett AS. Internettilbyderen tilbyr nå fast, toveis web-aksess på 256 kilobit per sekund til svært konkurransedyktig pris.

Merkelappen "træge trøndera" passer dårlig på troikaen som står bak Trøndernett AS. Internettilbyderen tilbyr nå fast, toveis web-aksess på 256 kilobit per sekund til svært konkurransedyktig pris.

digi.no og flere andre nyhetskilder siterte 19. august ukritisk fra et oppslag i Adresseavisa om Trøndernetts kabel-TV-prosjekt i Stjørdal og Verdal i Nord-Trøndelag og kom i skade for å skrive at kabel-TV-abonnenter i området blir blant de første i landet som får tilbud om å ta inn Internett via fjernsynsskjermen.

Dette er selvfølgelig ikke riktig. Den korrekte formuleringen skulle vært at nettilgangen går via kabel-TV-nettet, men nettsurferne må fremdeles lese digi.no og andre innholdsleverandører på Internett på PC-skjermen.

Misforståelsen har imidlertid ikke lagt noen demper på interessen for Trøndernetts nye kabel-TV-tilbud.

- Selv om vi ennå ikke har solgt så mange Internett-abonnement med kabel-tv-aksess, er interessen upåklagelig. Samtlige av de 4.000-5.000 abonnentene som er tilknyttet AS Kabel-TV i Stjørdal og Verdal Kabel-TV har fått tilbud om å knytte seg til den nye tjenesten, og vi regner med at mellom ti og tjue prosent av dem vil benytte seg av det etterhvert, sier daglig leder Sveinung Hovde i Trøndernett til digi.no.

Det er neppe et overambisiøst mål, for både når det gjelder pris og ikke minst ytelse er det en overraskende konkurransedyktig tjeneste Trøndernett tilbyr sammenliknet med de aksesstjenestene teleoperatørene tilbyr over det faste telenettet.

- Surfer du i gjennomsnitt en halvtime hver dag, slipper du unna med 146 kroner per måned. Da har du en internettilknytning på 256 kilobit per sekund (kbps) - begge veier - mot typisk 28,8 kbps over et vanlig oppringt modemsamband. Når du først er ute på nettet via kabel-TV-modem er du dessuten oppkoblet hele tida, her kommer det tross alt ikke noen tellerskritt i tillegg til fastutgiftene, noe som gjør det enda mer interessant med ulike varianter av push-teknologi. Det er klart mange betrakter dette som et interessant alternativ til ISDN og modem, sier Sveinung Hovde til digi.no.

Brukerne (kabel-TV-abonnentene) trenger bare å investere i et Internett-abonnement og et modem for å kople PC-en til fjernsynsnettet. Deretter kan de surfe så mye de vil, uten å være redd for at telefonen bare skal ha opptattsignal å tilby de som prøver å ringe inn.

Trøndernett regner ikke med å tjene de store pengene bare på å tilby Internett-aksess via kabel-TV-nettet, de største inntektene på dette området vil nok gå rett i lomma på kabel-TV-selskapene. Men Hovde ser andre store spin-off-muligheter i den nye teknologien.

- Allianser med nettbutikker - som Matnett, Netshop og liknende - kan nok sette ytterligere fart i Internett over kabel-TV-nettet. I tillegg ser vi spennende muligheter for nye intranett-løsninger med stor båndbredde, for eksempel avanserte nettspill og spesialtilpassede intranettløsninger for kommuner og større organisasjoner.

- Kundegrunnlaget er ikke det største i Verdal og Stjørdal - hva med å tilby Internett over kabel-TV-nettet også i Trondheim?

- Foreløpig er ikke det en aktuell problemstilling ettersom det er Telenor som eier kabel-TV-nettet i Trondheim. Dessuten er nettet i byen svært dårlig og plaget med mye støy. Ute hos kraftselskapene skjer det imidlertid mye spennende for tiden, og vi har inngått et samarbeid med Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) om leie av linjekapasitet - blant annet har vi satt opp en radiolink fra Steinkjer til Stjørdal, sier Hovde.

Til toppen