KARRIERE

30 får sparken i EDB

- Unødvendig så tett opptil fusjonen med Ergogroup, mener tillitsvalgt.

13. sep. 2010 - 14:41

Etter andre kvartal varslet EDB Business Partner at de må spare inn 200 millioner kroner. Sparetiltak ble iverksatt for å takle sviktende lønnsomhet.

Rundt 100 stillinger skulle vekk. Foruten kutt ved noen utlandskontorer ble det lagt opp til frivillig avgang med avtalefestet pensjon. Det skulle ikke bli oppsigelser i Norge.

Men slik gikk det ikke. EDB har nå likevel besluttet å si opp 30 ansatte i Norge, hovedsaklig fra stab og driftsavdelingen.

- Det er dessverre ingen hyggelig situasjon. Vi la opp til at en vesentlig andel skulle komme gjennom tilbud om overgang til frivillig pensjon. Vi ser nå at det ikke var tilstrekkelig. Det er bakgrunnen for at noen medarbeidere blir berørt, sier kommunikasjonsdirektør Geir Remman til digi.no.

Remman ønsker ikke å gi detaljer om hva slags betingelser de oppsagte kan vente seg, men understreker at eldre medarbeidere som har vært i selskapet i flere år blir ivaretatt. Det skal være snakk om en pakke, inkludert støtte til å finne seg ny jobb.

- Unødvendig

En nedbemanning så tett opptil den planlagte fusjonen mellom EDB og Ergogroup er unøvendig og skaper uro, mener Borgar Granbom, tillitsvalgt for El & IT-forbundet i EDB.

- Det er ingen hemmelighet at det skal tas ut noen synergier i en slik fusjon. Å kjøre flere nedbemanningsrunder etter hverandre er demotiverende. Det er en psykisk belastning for ansatte som føler seg utsatt.

- Mange runder fører til at du får en knekk i arbeidsmiljøet, og folk begynner å spørre seg «når er det min tur».

Klubben er uenige i utvalgskriteriene som ledelsen har benyttet for å avgjøre hvem som må gå.

- I henhold til hovedavtalen skal det være ansiennitet. Det har ikke ledelsen fulgt, sier Granbom.

Kutter og ansetter

EDB opplyser som tidligere at selskapet opplever en treghet i etterspørsel innen visse forretningsområder. Særlig går det trått innen industrisegmentet og tjenester.

- Vi opplever at det er industrien som har vært hardest reammet av finanskrisen, noe som har medført lavere etterspørsel på en del områder.

På andre områder går det bedre. Innen området bank og finans går det etter hvert så godt at EDB har behov for å rekruttere nye ansatte, kan Geir Remman fortelle.

Fusjonen

Samtidig forsetter planene om å fusjonere EDB med Ergogroup.

Et sammenslått EDB Ergogroup kan bli Norges største IT-selskap, med rundt 10.000 ansatte fordelt på 135 kontorer i 16 land. Den samlede årsomsetningen til EDB og Ergogroup i 2009 var 12,7 milliarder kroner, og det kombinerte driftsresultatet (EBITDA) var 1,8 milliarder kroner.

Konkurransetilsynet kan felle sin dom over fusjonsplanene allerede denne måneden. Saken kan bli avgjort uten inngrep innen den 17. september. Tilsynet har gitt en siste frist for å komme med sin avgjørelse i desember.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.