FORBRUKERTEKNOLOGI

34 feil i ny Intel-prosessor

At programvare inneholder feil, er noe de fleste har opplevd. At det samme gjelder for prosessorer, er mindre kjent.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. jan. 2006 - 10:28

De fleste har opplevd at programvare feiler, enten ved å oppføre seg uberegnelig eller ved å gi feil resultater. Stort sett skyldes dette feil i programvaren, men muligheten er helt klart til stede at det brukeren opplever skyldes feil i maskinvaren - ikke bare feil ved enkelteksemplarer av et produkt, men konstruksjonsfeil som preger alle eksemplarene.

Dette gjelder også for prosessorer. Per i dag, kun få uker etter at Intel lanserte de første tokjernede prosessorene til bærbare PC-er, Intel Core Duo, oppgir selskapet at det til nå er blitt funnet 34 feil i prosessoren som kan påvirke driften. 33 av feilene finnes også i Core Solo, den enkeltkjernede utgaven av Intels nye prosessorer for bærbare. En oversikt finnes i dette dokumentet i seksjonen "Errata".

Intel har foreløpig ingen konkrete planer om å gjøre noe med feilene. Leverandører av BIOS, kompilatorer og programvare må derfor ta hensyn til dette i kommende produkter.

Nettstedet Geek.com har vurdert de ulike feilene og mener at flere av dem kan være svært alvorlige. Oversikten finnes her.

Selv om mengden av feil som allerede er blitt oppdaget i Core-prosessorene kanskje er oppsiktsvekkende stor, er ikke feil i prosessorer noen nyhet. Mange husker nok Pentium FDIV-feilen som i 1994 ble funnet i flyttallsenheten i den opprinnelige Pentium-familien. Denne førte til at enkelte divisjonsoperasjoner ga feil resultat.

En oversikt over feilene i de fleste moderne Intel-prosessorer finnes i dette dokumentet (under Errata) . Til sammen er det snakk om 114, men ingen av prosessorene har alle feilene, blant annet fordi man har rettet dem i nyere utgaver.

Men Intel er selvfølgelig ikke alene om å utgi prosessorer med feil. Dette dokumentet beskriver 65 feil i AMDs nåværende prosessorer, men også her finnes de fleste feilene bare i enkelte av modellene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.