FORBRUKERTEKNOLOGI

3G kan ødelegge for små mobilselskaper

De nye mobilnettene kan ødelegge markedet for små mobilselskaper som Chess, Sense og Tele2, tror analytiker.

Fra høsten av vil Telenor lansere tredje generasjons mobilnett («3G»), som gir muligheter for multimedietjenester på mobiltelefonen. Det nye nettet har mye høyere kapasitet enn dagens GSM-nett.

Frem til i dag har mobiloperatørenes inntekter stort sett kommet fra taletelefoni. Med muligheter for å sende større datafiler i nettet, vil det åpnes et nytt marked for Telenor og NetCom.

Det kan hende Telenor og NetCom vil ha dette markedet for seg selv. Det kan ødelegge for små mobilselskaper som Chess, Sense og Tele2.

Det kan skje, dersom følgende scenario trer i kraft: Telenor og NetCom dumper prisene på taletelefoni i 3G-nettene for å skaffe flest mulig kunder. Det kan føre til kundeflukt fra Chess og Sense, som ikke har mulighet til å tilby tilsvarende priser i GSM-nettet. Det kan til slutt ødelegge hele markedet for de små GSM-aktørene.

– De små aktørene har kun en GSM-serviceavtale. Når Telenor og NetCom går over til 3G, så må de små aktørene forhandle frem nye avtaler. Det kan ta tid. Det er ikke sikkert Telenor og NetCom er interessert i å slippe til de små aktørene i 3G-nettet med det første, sier teleanalytiker Asgeir Myhre i Teleplan.

Dumpingpriser på taletelefoni kan tvinges frem av det Sverige/Hongkong-baserte mobilselskapet 3, som har fått tildelt den tredje lisensen for 3G-nett i Norge. De er ennå ikke etablert i Norge, men i Sverige tilbyr 3 gratis taletelefoni på 3G-abonnementene.

– De har dumpet prisene på tale. Jeg tipper det kommer til å bli en tilsvarende markedsføringsaktivitet i Norge, sier Myhre.

    Les også:

Et annet moment som taler for dumpingpriser på taletelefoni er at det i 3G-nettene er mye billigere å produsere taletjenester. Høyere kapasitet gjør taletelefoni rimeligere for mobiloperatørene.

Om det vil bli dumpingpriser på tale i 3G-nettene er høyst usikkert. Telenor og NetCom har interesse av å opprettholde inntektene fra GSM-telefoni. I dag har for eksempel Telenor inntekter på nesten ti milliarder kroner fra GSM-telefoni årlig i Norge. Det er usikkert om inntekter fra datatrafikk i mobilnettet vil gi tilsvarende høye inntekter som det taletelefoni gjør i dag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.