3G-nett dekker bare brøkdeler av Norge

De norske 3G-nettene dekker bare brøkdeler av Norge. For konsesjonene måler på en annen måte.

Netcom og Telenor lovet imponerende 3G-dekning da de i 2000 kjempet om å få 3G-konsesjoner. Disse løftene har de da også holdt etterhvert, men konsesjonskravene baserer seg på dekning av bostedene til folk, ikke der de oppholder seg.

Telenors 3G-nett dekker nå over 3 millioner innbyggere, men altså der de bor. Når man åpner opp nettsiden med dekningskartet til Telenor, får man et presentert et gult Norge så og si uten 3G-dekning. Det er først når man zoomer inn at man ser de grønne prikkene på de største byene.

Her finner du Telenors dekningskart. Velg nettype på menyen til høyre.

Zoomer man videre innover, får man se at de som bor i Hønefoss har 3G. Men alle som kjører oppover Hallingdalen, en av Norges hovedfartsårer. Når man forlater Hønefoss kommer første 3G-basestasjon først på Nesbyen og så en ny på Gol.

- Dekningskravene defineres av hvor folk bor, medgir Esben Tuman Johnsen, informasjonssjef i Telenor Mobil til digi.no. Utenfor dette bygger vi ut Edge-dekning, noe som typisk gir en fart på 130 kilobit i sekundet.

Han forteller at Telenor også bygger ut andre steder der det ikke bor så mye folk, som blant annet Gardermoen. Telenor har foreløpig ikke planer om å dekke for eksempel hovedfartsårene i Norge slik at bilbrukere kunne blitt fulgt av mobilt bredbånd.

Kartene viser dekningen når man sitter inne i en bil. Dette er nok det mest aktuelle - dekningen for folk som går er litt bedre.

Dette har Netcom gjort i langt større grad. 3G-kartet viser at selskapet har bygget ut mye større geografiske områder. Kartet viser dekningen på Østlands-området.

Netcoms nett er således gir mobilt bredbånd til folk som beveger seg rundt med bil på jobb og fritid.

Her finner du Netcoms dekningskart.

Til toppen