BEDRIFTSTEKNOLOGI

4K kommer til mobilskjermer

Superoppløsninger rett rundt hjørnet.

Hva med å se på House of Cards i nativ 4K-oppløsning på mobilen?
Hva med å se på House of Cards i nativ 4K-oppløsning på mobilen? Bilde: Netflix
14. apr. 2015 - 09:52

Om man føler at dagens mobilskjermer ikke er gode og ikke skarpe nok, har japanske Sharp gode nyheter. 

Selskapet har nemlig kunngjort en 5.5 tommers skjerm med 4K-oppløsning, altså en oppløsning på 2160x3840. Det betyr en pikseltetthet på vanvittige 806 ppi. 

Det er ikke første gang man hører snakk om denne typen ekstremoppløsninger på mobile enheter. Samsung har nylig hintet om tilsvarende oppløsning på deres Note 5, som mest sannsynlig vil komme til høsten. Det koreanske selskapet viste frem sin veikart for oppløsninger, og UHD-skjermer var en del av planen for 2015. Man spekulerer derfor at Note 5 vil ha en slik skjerm, med en størrelse på 5,89 tommer. Det vil kanskje også komme en buet variant, ikke ulikt Galaxy S6. Det innebærer en litt lavere pikseltetthet enn skjermen til Sharp.

Samsung er allerede ledende på pikseltetthet: Deres splitter nye Galaxy S6-mobiler har en oppløsning på 2560x1440 piksler og 5,1 tommers skjermer, noe som innebærer en pikseltetthet på 577 ppi.

Les også: Denne pluggen baner vei for 8K.

Sharp har også vært flinke til å vise hva de er gode for i det siste, blant annet med sin nylige Aquos-mobil som nesten ikke har rammer rundt skjermen.

Stadig skarpere

Spørsmålet er selvsagt hva 4K-skjermer på en mobil er gode for, da dagens skjermer kan gjerne anses for å være mer enn gode nok for de fleste. Det er i utgangspunktet lite å hente på slike ekstreme oppløsninger på såpass små skjermer, men en fordel er uten tvil å kunne se 4K-innhold på en skjerm som viser det piksel for piksel. 4K-innhold er ikke akkurat utbredt, men det vil bare komme mer av det fremover. 

Virtuell virkelighet er også en ide: Å bruke mobiler som skjerm i VR-briller er noe blant annet Samsung har eksperimentert med, og skarpere skjermer vil bety en mer realistisk opplevelse. Med en skjerm tett opp i ansiktet er oppløsningen faktisk ganske relevant. 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.