Qualcomm Snapdragon X50

Første 5G-brikke annonsert: Kan gi deg hastigheter på opptil 5 Gbit/s på mobilen

Qualcomm Snapdragon X50 er laget for at mobilprodusenter og operatører skal kunne begynne å teste ut 5G.
Qualcomm Snapdragon X50 er laget for at mobilprodusenter og operatører skal kunne begynne å teste ut 5G. (Bilde: Qualcomm (montasje, digi.no))

Neste generasjon mobilnett – populært kalt 5G – er fortsatt noen år unna, og det er ikke før i 2018 at standardene vil begynne å komme på plass. Det har imidlertid ikke hindret brikkeprodusenten Qualcomm i å denne uken annonsere verdens første kommersielle 5G-modem: Snapdragon X50.

Den nye 5G-brikken kan i teorien gi nedlastingshastigheter på opptil 5 Gbit/s på mobiltelefonen, skriver Qualcomm i en pressemelding.

Siden 5G-mobilnettene ikke eksisterer ennå, vil du selvfølgelig ikke kunne gå i butikken og kjøpe en 5G-telefon med det første. Snapdragon X50 er beregnet på mobilprodusenter som ønsker å bygge neste generasjon mobiltelefoner, samt for at mobiloperatører skal kunne komme igang med testing og utprøving av 5G.

28 GHz gir høye hastigheter – men kort rekkevidde

Snapdragon X50 støtter kommunikasjon på 28 GHz-båndet og en kanalbredde på 800 MHz. 28 GHz-båndet kalles også «millimeterbåndet» på grunn av den korte bølgelengden. Dagens mobilnett opererer på mye lavere frekvenser, typisk mellom 450 og 3000 MHz – men det ventes at 28 GHz-båndet vil bli sentralt i neste generasjon mobilnett. Signaler i dette frekvensbåndet vil ha mye kortere rekkevidde enn signaler i de frekvensbåndene som brukes i dagens mobiltelefoner, slik at basestasjonene må stå mye tettere. Signalene vil heller ikke trenge gjennom vegger, men vil derimot kunne reflekteres fra vegger. Den store fordelen er imidlertid at hastighetene vil være mye høyere enn det man oppnår i dagens 4G-nett.

5G handler imidlertid ikke bare om høye frekvenser, Huawei tror langt lavere frekvenser enn 28 GHz vil bli viktig i første omgang. Les mer på Inside Telecom (abonnementstjeneste):  – 5G handler mest om lave frekvenser »  

Den nye Snapdragon X50-brikken skal ifølge Qualcomm ikke bare være for 5G, men kunne sammenkobles med en Snapdragon-prosessor med integrert LTE-modem, slik at man har et komplett brikkesett som støtter både 4G og 5G. 

Når mobiltelefonen kommer utenfor rekkevidden til 5G-nettet vil den automatisk bytte til 4G (LTE).
Når mobiltelefonen kommer utenfor rekkevidden til 5G-nettet vil den automatisk bytte til 4G (LTE). Foto: Qualcomm

De første X50-brikkene vil bli levert til Qualcomms kunder i løpet av andre halvår 2017, mens de første telefonene ventes å være klare tidlig i 2018. Ifølge Forbes skal et 5G-nett være på plass i Sør-Korea i tide til vinter-OL i 2018. 

Nye mobilprosessorer – og de kommer nå

Mens 5G er langt unna, hadde Qualcomm også noen nyheter som er litt mer relevante for folk flest akkurat nå. Selskapet lanserte nemlig tre nye systembrikker, Snapdragon 653, 626 og 427. Snapdragon-brikkene er de mest brukte systembrikkene i moderne mobiltelefoner, og inneholder blant annet prosessor (CPU) og grafikkprosessor (GPU).

De tre brikkene er ikke toppmodeller, men ment for mobiltelefoner i middels prisklasse. Alle tre kommer med et 4G-modem kalt X9, som støtter nedlastingshastigheter opptil 300 Mbit/s (Cat 7 LTE) og opplastingshastigheter opptil 150 Mbit/s (som er 50 prosent høyere enn dagens produkter). Den kraftigste brikken, Snapdragon 653, vil erstatte dagens 652-brikke, og være rundt 10 prosent raskere enn denne, ifølge Qualcomm

Mens de fleste telefoner bruker 64-bit-prosessorer fra Qualcomm, støtter Windows-mobiler kun et 32-bit operativsystem: – Microsoft henger etter Apple og Google »

Kommentarer (13)

Kommentarer (13)
Til toppen