SJØFIBERKABEL

60 terabit/s ikke nok. Google og Facebook spleiser på mye raskere sjøkabel

Skal gi langt bedre kapasitet over Stillehavet.

Her ankommer Faster-kabelen kysten av Minamiboso by i den japanske Chiba-provinsen, litt sør for Tokyo. Den er knyttet til den amerikanske delstaten Oregon. Nå skal Google være med på å legge en kabel med enda høyere kapasitet mellom USA og Asia.
Her ankommer Faster-kabelen kysten av Minamiboso by i den japanske Chiba-provinsen, litt sør for Tokyo. Den er knyttet til den amerikanske delstaten Oregon. Nå skal Google være med på å legge en kabel med enda høyere kapasitet mellom USA og Asia. Bilde: Nec
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. okt. 2016 - 09:50

Bare få måneder etter at Google og flere telekom-partnere åpnet «Faster», en 60 terabit/s-forbindelse mellom den amerikanske vestkysten og Japan, så kunngjorde selskapet i går konkrete planer om en ny Stillehavs-kabel med enda høyere kapasitet og lengde. 

Den nye undervannskabelen, som kalles for Pacific Light Cable Network (PLCN), skal gå fra Los Angeles til Hong Kong – en strekning på 12.800 kilometer. Kapasiteten til PLCN er estimert å bli på 120 terabit per sekund. 

Kabelen skal blant annet brukes av Google selv til å levere kapasitet til Googles nettsky- og G Suite-kunder i Asia og stillehavsområdet. 

Les også: Her legger de siste rest av en av norskekystens aller lengste fiberkabler

Samarbeid

Men Google får nok ikke hele kapasiteten for seg selv, for utbyggingen skjer i samarbeid med Facebook, i tillegg til Pacific Light Data Communication og TE SubCom. I alle fall sistnevnte skal stå for deler av teknologien som skal brukes. 

Det er ventet at kabelen blir klar for kommersiell bruk sommeren 2018. Da vil den trolig være stillehavsforbindelsen med høyest kapasitet. Prisen på det hele har tidligere blitt estimert til å bli på 400 millioner dollar. 

Leste du denne? Reketråler sagde over sjøfiber med jernsag

Bare lokal rekord

Til tross for den høye kapasiteten, vil ikke PLCN bli noen ny rekord for sjøkabler generelt. Marea-kabelen til Facebook og Microsoft, som skal gå over Atlanterhavet mellom Virginia Beach på den amerikanske østkysten og Sopelana i Nord-Spania, skal få en kapasitet på 160 terabit per sekund, når den er ferdig høsten 2017. Men den skal «bare» være 6.600 kilometer lang. 

I Virginia Beach skal også den planlagte Midgardsormen starte, med landing i Danmark og Norge. Denne skal ha mellom seks og åtte fiberpar, hver med en kapasitet på mellom 18 og 26 terabit per sekund.

Les mer om Midgardsormen her »

Også Nokia Bell Labs og Nokia-eide Alcatel-Lucent Submarine Networks har spenstige planer. I en pressemelding i går annonserte de at de har klart å oppnå 65 terabit i sekundet via en 6600 kilometer lang fiberkabel. Du kan lese mer om fiberkabelen hos vårt søsternettsted Inside Telecom (abonnementstjeneste) »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.