KOMMENTARER

600.000 husstander har ikke bredbånd

IT-ministeren er stolt over at mange har bredbånd, men virkeligheten er at mye gjenstår.

I Soria Moria-erklæringen lovte regjeringen bredbånd til alle, og i april kunne IT-minister Heidi Grande Røys stolt opplyse at dette målet langt på vei er nådd.

Teleplan påpeker i sin rapport Bredbånd – dekningsanalyser 2008 at Norge ved utgangen av året vil ligge tett opp til 100 prosent. Dette er et svært høyt tall, men skjuler samtidig det faktum at det fremdeles finnes områder i mange kommuner som har manglende dekning.

600.000 husstander har ennå ikke bredbånd i Norge.

Enda verre er det at mange som får tilbud om bredbånd, velger å takke nei. Bare 66 prosent av befolkningen som har bredbåndstilbud, kobler seg til. Det betyr at 34 prosent sier nei til bredbåndstilbudet. Dette kan være enten folk som ikke har økonomisk evne til å koble seg på eller eldre mennesker som har en teknologisk barriere.

Også innvandrere, og da spesielt kvinner, er en stor gruppe som ennå ikke har tatt i bruk teknologien.

I tillegg er det flere steder som ikke får bredbånd, og vi snakker ikke bare om grisgrendte strøk. I stor-Oslo er det fortsatt flere tusen som ikke får bredbånd. Informasjonssjef Kjell Sollid i Telenor fortalte til digi.no i fjor at det i Asker og Bærum var 2.850 uten bredbåndstilbud.

I løpet av de siste 15 månedene har Telenor bare klart å gi ni flere husstander bredbånd i Asker, og 12 flere husstander bredbånd i Bærum.

Dette skaper hodebry for IT-ministeren. Det digitale klasseskillet vil vokse og skape et A og B lag.

I dag blir ikke bare Internett brukt til nettbank og informasjonsinnhenting. Bevisste forbrukere benytter også datalinjen til telefoni med dertil lavere kostnader, underholdning og som søk for underlag til gode skoleoppgaver.

Man laster ned sanger, filmer, spiller spill og ser videoklipp eller IP-tv.

Den mest sårbare gruppen vil være barn som vokser opp i familier som velger bort bredbånd. Hvordan skal de klare å henge med i forhold til det det digitale kunnskapsløftet?

I kunnskapsløftet er skolene og elever forpliktet til å lære IT som en av de fem ferdighetene på lik linje med regning, lesing, muntlig framstilling og skriving.

Ja, all honnør til den jobben som blir gjort for å bygge ut bredbåndstilbudet. Men IT-ministeren har fortsatt en stor jobb foran seg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.