600 MHz UltraSparc III neste sommer

Ifølge Sunworld Online vil Sun i dag kunngjøre neste generasjon UltraSparc-prosessor. Prøveproduksjon starter til sommeren, og de første systemene kan være tilgjengelige tidlig i 1999. En ny arkitektur kan gjøre det mulig å bygge systemer med over 1.000 prosessorer.

Sjefarkitekt for UltraSparc III-prosjektet Gary Lauterbach sier til tidsskriftet at klokkefrekvensen vil starte på over 600 MHz. Ytelsen vil øke med en faktor på mellom to og tre, i hovedsak på grunn av en ny 0,25 mikron produksjonsprosess med seks lag metall.

Prosessoren omfatter 16 millioner transistorer. Hver av disse kan sende ut opptil seks instruksjoner per klokkesyklus. Andre nyheter er en ny form for brikkeintegrert nivå 2-cache, og at mange av de lengre ledningsbanene skal være eliminert. Arbeidsspenningen blir 1,5 volt for inn- og utdata, 1,8 volt i kjernen. Energiforbruket blir 70 W.

UltraSparc III blir en 64 biters brikke basert på Suns V9-instruksjonssett. Det skal være kompatibel med tidligere utgaver av operativsystemet Solaris, slik at UltraSparc III-systemer umiddelbart vil kunne kjøre all programvare for UltraSparc II.

Den nye prosessoren fra Sun sammenliknes gjerne med det lille man i dag vet om Merced-prosjektet til Intel og Hewlett-Packard. Her er det lovet en ytelsesøkning på ti til femten ganger dagens UltraSparc II. Det er ventet en kunngjøring av IA-64 - Intel Architecture 64 - på neste ukes Microprocessor Forum, men ingen nærmere detaljer om selve Merced-prosessoren før neste sommer. Ifølge Intel vil det stadig ta "noen år" før en kommersiell utgave av Merced kan gjøres tilgjengelig.

Imens drar altså Sun innpå.

Til toppen