JUSS OG SAMFUNN

775 000 bruker samme Avast-lisens

Viral spredning av piratkopiert lisensnøkkel.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. des. 2010 - 14:34

Avast Antivirus er et populær familie med antivirusprodukter. Det er nok gratisversjonen de fleste har kjennskap til og benytter, men den er forholdsvis enkelt og kun for ikke-kommersiell bruk. Ønsker man mer avansert funksjonalitet eller å benytte programvaren i bedriften, må man kjøpe lisenser.

Avast Software har brukt lite penger på å markedsføre selskapets antivirusprogrammer. I stedet satser selskapet på at fornøyde brukere anbefaler produktet for andre, slik at produktet spres viralt. Men nå har selskapet oppdaget en form for viral sprednong som ikke er like ønskelig.

Den 30. juni i 2009 solgte Avast en 14-brukers lisens til et lite selskap i Tucson, Arizona. Lisensnøkkelen har siden den tid blitt spredt til mange piratnettverk. Nå skal det ifølge Avast være omtrent 775 000 brukere av den samme lisensen, fordelt på mer enn 200 land, inkludert to maskiner i Vatikanstaten. Bortsett fra de første 14 brukerne, er samtlige pirater.

Avast kunne nok ha sperret bruken av lisensnøkkelen ganske raskt, men har i stedet valgt å studere fenomenet over tid.

– Vi bestemte oss for å se hvor viral denne ene lisensen for Avast! Pro Antivirus kunne være. Svaret var «veldig», sier Vince Steckler, administrerende direktør for det tsjekkiske selskapet, i en pressemelding.

– Nå er i vi i ferd med å konvertere disse piratene over til lovlige produkter, sier Steckler.

Dette gjøres ved at de aktuelle brukerne nå blir vist en dialogboks som forteller dem at de bruker en piratlisens og at de bli bli avstengt fra oppdateringer av antivirusdatabasen. Piratbrukerne blir deretter rådet til å installere Avast! Free Antivirus eller å kjøpe Pro-utgaven.

Lisensnøkkelen har blant annet blitt spredt gjennom mange «warez»-nettsteder over hele verden.

– Det er et paradoks ved at datamaskinbrukere leter etter «gratis» antivirusprogrammer på steder som er kjent for å spre skadevare, mener Steckler. Han forteller at Avast flere ganger har funnet eksempler på at slike tjenester distribuerer pakker med cracket programvare som er kombinert med skadevare.

Listen over de tolv landene hvor det er flest brukere av den aktuelle lisensnøkkelen, er som følger:

 1. Russland
 2. Mexico
 3. Brasil
 4. Italia
 5. Spania
 6. USA
 7. India
 8. Filippinene
 9. Frankrike
 10. Ukraina
 11. Argentina
 12. Thailand
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.