BEDRIFTSTEKNOLOGI

8 av 10 virus spres gjennom internettilbyder

Itegras nye nettsted med statistikk fra virusvasktjenesten viser at over 80 prosent av datavirus i Norge spres gjennom internettilbydere.

3. sep. 2002 - 08:44

Itegra AS tilbyr sine kunder en tjeneste som automatisk fjerner virus fra deres innkommende e-post. Mottar du en e-post med virus, sørger Itegra for at viruset fjernes automatisk, og for at avsenderen varsles.

Kundene består av små, mellomstore og store bedrifter, og deres e-posttrafikk kan oppfattes som forholdsvis representativ for bedriftsnorge. I sommer vasket Itegra 1,2 millioner e-postmeldinger. 63.000 av dem inneholdt virus, det vil si om lag 5,25 prosent.

Itegra har nettopp opprettet et nettsted med virus-statistikk for Norge der funnene fra virusvaskeriet offentliggjøres. Her vises hvilke virus som spres, hvilke toppdomener de kommer fra, og hvordan de virusavsenderne fordeler seg mellom privateide domener og tilbydereide domener. Du får oversikter for alt fra siste døgn til siste tolv måneder.

Statistikken viser at Klez.H-ormen er stadig det viruset som sprer seg mest, med over 19.000 tilfeller den siste måneden. Yaha.e kommer på andre plass med 1503 tilfeller, Klez.E på tredje med 377. Av de øvrige 31 observerte virus er fire spredt i mellom 102 og 159 tilfeller, fire til i mellom 7 og 63 tilfeller, og alle de øvrige i fra ett til sju tilfeller. Bildet ovenfor viser en av Klez.H-ormens mange måter å spre seg på, kamuflert som advarsel og påstått antistoff mot Klez.E.

Et svært interessant poeng fra statistikken er at det overveiende flertall av virusspredende e-postmeldinger kommer fra toppdomener som eies av internettilbydere, som online.no, frisurf.no, c2i.net og så videre. Andelen den siste måneden er 82 prosent. Statistikken viser videre at andelen øker. For det siste året er den 74 prosent, for den siste uken 88 prosent.

Refleksjonen gir seg selv: Hvorfor virusvasker ikke tilbyderne e-posten som deres abonnenter sender ut?

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.