9. klassinger uten datakunnskap

Operasjon Skoleverk avdekket at hver fjerde niendeklassing er «dataanalfabet».

Operasjon Skoleverk avdekket at hver fjerde niendeklassing er «dataanalfabet».

I forrige uke arrangerte Dataforeningen Operasjon Skoleverk 2005, der nesten 2000 elever på 9. trinn deltok. Med veiledning fra en av Dataforeningens IT-profesjonelle deltok elever både i en nettrebuskonkurranse og en test i generell IT-kompetanse.

1.470 av elevene fullførte eBorger-testen. Testen avslørte betydelig kunnskapshull i elementær bruk av data. Hele 25 prosent av elevene klarte ikke testen, som avdekker at de ikke behersker den «femte basiskunnskap» i skoleverket.

Det er Utdanningsdepartementet som nå krever digital kompetanse i skolene og som har lansert begrepet femte basiskunnskap som er generell dataforståelse. De fire andre er lesing, skriving, regning og muntlig framstillingsevne.

– Dette betyr i prinsippet av hver fjerde elev er dataanalfabet, sier administrerende direktør Bernt Nilsen i Datakortet til digi.no.

Den såkalte nintendogenerasjonen ligger dermed godt under gjennomsnittet på 90 prosent blant nordmenn som har gjennomført eborger-testen.

For eborger-testen avdekker kun basiskunnskap som må anses som et minimum for å kunne være en fullverdig borger i Norge i dag. Man skal kunne undersøke utdanningstilbud, finne fram kinoer, levere selvangivelse, sjekke sykehuskøer og bestille reiser på nettet.

– Vi erfarer at mange ungdom er flink til å laste ned programmer og dyktige på dataspill, men mangler ferdigheter innen analytisk og strukturert databehandling som kreves i jobbsammenheng, sier Nilsen.

I eborger-testen skal man beherske elementær bruk av e-post, Internett, filbehandling og tekstbehandling. Testen er en miniutgave av Datakortet, men langt enklere.

Nilsen er forundret over at dagens gutteromskompetanse har en større strykprosent enn seniorer som defineres fra 45 pluss. Dette er aldersgruppen som ikke har vokst opp med PC-er verken hjemme eller i skolevesenet.

– Det er viktig for det norske samfunn at alle håndterer data. Skal moderniseringsminister Meyer få full uttelling for sin borgeportal, er det en katastrofe hvis 30 til 40 prosent av nordmenn ikke kan nok data, sier Nilsen.

Det er i dag nærmere 100 kursleverandører som har begynt å kjøre eBorger-kurs. I tillegg er materialet laget i bøker og CD-er.

    Les også:

Til toppen