Acer presset til å kutte kinesisk OS

Skulle lansert en mobil med en konkurrent til Android, men Google sa nei.

Acer CloudMobile A800 skulle vært lansert 13. september i Shanghai og utelukkende selges i Kina. Den drives av en tokjernet Qualcomm S4 MSM8260A-prosessor i 1,5 GHz med 1 GB RAM og 8 GB ROM. Skjermen er på 4,3 tommer og har en oppløsning på 1280 x 720 punkter.
Acer CloudMobile A800 skulle vært lansert 13. september i Shanghai og utelukkende selges i Kina. Den drives av en tokjernet Qualcomm S4 MSM8260A-prosessor i 1,5 GHz med 1 GB RAM og 8 GB ROM. Skjermen er på 4,3 tommer og har en oppløsning på 1280 x 720 punkter. (Bilde: Acer)

Skulle lansert en mobil med en konkurrent til Android, men Google sa nei.

I går hadde Acer varslet en felles pressekonferanse i Shanghai med den kinesiske nettgiganten Alibaba. Hensikten var å lansere en ny smartmobil, CloudMobile A800, drevet av Aliyun OS, en Android-konkurrent utviklet av Alibaba. Navnet «CloudMobile» henspiller på at applikasjoner til Aliyun ikke kjører lokalt på mobilen, men på servere i nettskyen.

Kort tid før pressekonferansen skulle starte, ble den avlyst, melder Digitimes.com.

I etterkant ba Acer om unnskyldning, uten å gi noen forklaring. I erklæringen sier de bare at de vil «fortsette å arbeide med våre strategiske partnere i Kina for å skape bedre produkter og tjenester».

I en erklæring fra Alibaba heter det derimot at Acer ble truet av Google til å avlyse lanseringen.

Her heter det at Google varslet at de ville gjøre slutt på Acers tilgang til Android-relaterte tjenester og rettigheter dersom de lanserte en smartmobil basert på Aliyun.

Aliyun har hittil bare vært tilgjengelig på kinesiske mobiltelefoner av typen K-Touch og Haier. Acer skulle bli den tredje leverandøren av Aliyun-baserte mobiler, og skulle bare selge Aliyun-mobiler i Kina. Acer er ingen stor leverandør av Android. Det er følgelig vanskelig å forstå Googles skarpe reaksjon.

Acer har verken bekreftet, avkreftet eller kommentert påstanden fra Alibaba om at press fra Google var utslagsgivende for at lanseringen av CloudMobile A800 ble avlyst, bortsett fra en bekreftelse overfor Wall Street Journal at Google er bekymret for deres bruk av Aliyun.

I en melding fra Dow Jones, siteres en talsperson for Acer dithen at selskapet fortsatt tar sikte på å lansere en ny smartmobil basert på operativsystemet til Alibaba.

Google ser ikke ut til å ha kommentert saken.

Android er i prinsippet fritt tilgjengelig som åpen kildekode. Google stiller imidlertid krav til bruk av tjenester som søk og kart.

Til toppen