UTVIKLING

Adobe med HTML5-basert Flash-alternativ

Inviterer fellesskapet med i utformingen av nytt webverktøy.

Adobe Edge brukes til å lage animasjon i SVG-basert vektorgrafikk.
Adobe Edge brukes til å lage animasjon i SVG-basert vektorgrafikk. Bilde: Adobe
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. aug. 2011 - 11:59

Adobe har kjempet hardt for å forsvare posisjonen selskapets Flash-teknologi har i dagens weblandskap. Samtidig er det en kjent sak at det er salg av design- og utviklerverktøy som selskapet tjener penger på. Mye tyder nå på at selskapet ikke ser det som hensiktsmessig å motarbeide en utvikling hvor stadig mer avansert innhold på weben blir basert på åpne webstandarder som HTML, CSS og JavaScript, i stedet for på proprietære teknologier som Flash.

I stedet planlegger Adobe å lansere et designverktøy som skal gjøre det mulig å lage webanimasjoner og -interaktivitet som tilsvarer det som kan lages med selskapets Flash Professional-produkt.

Det kommende verktøyet, som kalles for Adobe Edge, er nå tilgjengelig i en svært tidlig testutgave.

– På grunn av de raske endringer i tilknytning til HTML5, tar selskapet i bruk en åpen tilnærming for utviklingen av Adobe Edge og gir ut programvaren på Adobe Labs-nettstedet mye tidligere enn det som er normalt i utviklingsprosessen – allerede før det når betastadiet – for å la tilbakemeldinger fra brukere bidra til å forme det endelige produktet, skriver Adobe i en pressemelding.

– Det siste året har Adobe bidratt til flere viktige HTML5-milepæler, inkludert bidrag til jQuery, kode til WebKit og forbedret HTML5-utmating i Creative Suite 5.5, sier Paul Gubbay, Adobes sjef for design- og webteknikk.

– Nå, med Adobe Edge, bringer vi våre HTML5-verktøy til et helt nytt nivå, sier Gubbay. Han forteller videre at selskapet ser fram til å få virkelig nyttig feedback fra fellesskapet de neste månedene, etter hvert som produktet utvikles.

Ifølge Adobe gjør Edge-verktøyet det mulig for brukere å legge til bevegelse i eksisterende HTML-dokumenter, uten at de må klusse med designintegriteten til CSS-baserte layouter. Animasjonsinnholdet som lages i Edge blir uttrykt i en JSON-basert (JavaScript Object Notation) datastruktur. Verktøyet skal også gjøre det enkelt å lage rikt, visuelt innhold fra bunnen av ved å bruke kjente tegneverktøy som produserer HTML med CSS3-baserte stiler.

Illustrasjonen viser at det legges til bevegelse i et eksisterende HTML-dokument med Adobe Edge. <i>Bilde: Adobe</i>
Illustrasjonen viser at det legges til bevegelse i et eksisterende HTML-dokument med Adobe Edge. Bilde: Adobe

På designtrinnet utnyttes presentasjonsmotoren WebKit til forhåndsvisning. Verktøyet har en tidslinjefunksjon som skal være kjent fra andre verktøy for innholdsproduksjon. Adobe mener den vil gi åpne for langt bedre animasjonsproduktivitet, og gjøre det mulig for brukere å definere og tilpasse bevegelse for HTML-elementer med svært høy presisjon.

Innhold som lages med Edge skal fungere i nyere nettlesere, inkludert IE9 og standardnettleseren i mobil- og nettbokplattformer som Android, BlackBerry Playbook, iOS og webOS.

Testversjonen av Adobe Edge er tilgjengelig for Windows og Mac på denne siden. Adobe opplyser at programvaren vil bli jevnlig oppdatert etter hvert som at ny funksjonalitet legges til.

Adobe har også åpnet et nytt nettsted som viser fram eksempler på hva som kan lages med blant annet HTML5 og CSS3.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.