Adobe og Macromedia duellerte om Flash

På den internasjonale konferansen FlashForward2000 for webdesignere var det arrangert en duell mellom Adobe og Macromedia om hvem som er best på Flash-animering.

På den internasjonale konferansen FlashForward2000 for webdesignere var det arrangert en duell mellom Adobe og Macromedia om hvem som er best på Flash-animering.

Flash-formatet for multimedia på web er en ganske stor greie. I San Francisco arrangerer man nå FlashForward2000-konferansen og Flash Film Festival. Begge arrangeres av Lynda.com (kjent fra uttallige bøker om hvordan man skal lage, fargelegge og kutte opp gif-er) og United Digital Artists, og er sponset av både Macromedia og Adobe. De to store satser tungt her, og i går fikk alle som besøkte konferansen utdelt fullversjoner av Dreamweaver 3, Fireworks 3 Studio og Adobe GoLive 4.0.

Festivalen er en slags Gull-Tagg for flash-sites, og man har stemt frem vinnere i 10 kategorier. Disse ble presentert i går i kveld, og er presentert på websiten. Vinnerne og de nominerte bærer nok preg av at de er stemt frem av publikum, som består av designere og utviklere. Mange av de som nådde opp scorer fett på intro-er, musikk, kunstnerisk design og teknologi som ikke nødvendigvis er brukervennlig.

6. mars la Adobe ut en åpen betaversjon av sin beryktede "Flash Killer", Live Motion, som skal gi lettere håndtering av Flash-animering enn det opprinnelige verktøyet fra Macromedia. Under en "spørsmål og svar"-sesjon på FlashForward2000-konferansen, svarte representanter fra Adobe og Macromedia på spørsmål om sine respektive produkter.

Adobe har satt sammen en imponerende pakke som er bedre en Flash på mange måter. Brukervennlighet, grensesnitt, animasjon og integrasjon med Illustrator og Photoshop er sterke sider.

En av hovedforskjellene er at Live Motions tidslinje er objektbasert, ikke lagbasert som i Flash. Man har mye større fleksibilitet når man animerer. De som har vært borti After Effects vil kjenne seg igjen her.

Tegneverktøyene er også objektbasert, som i Illustrator, så man trenger ikke å gruppere eller lage symboler av elementer for å forhindre at de smelter sammen med andre elementer.

Live Motion støtter ikke avansert scripting, og er ikke et verktøy for avanserte flash-applikasjoner. Pakken kan lage de obligatoriske rollover-effektene og enkle hopp i tidslinjen, men kan ikke utføre kondisjonsbasert logikk (if.. else).

Jeg tror ikke Adobe kommer til å få mange til å bytte fra Flash til Live Motion. Når man først har lært seg Flash, er Live Motion en helt annen måte å tenke på. De som fokuserer på Flash-teknologien til webbruk vil også bruke begge. Live Motion til animasjon, effekter, bannere osv. Flash til ting som krever mer funksjonalitet; E-handel, spill og andre databasebaserte webløsninger.

Nye brukere med beskjedne krav til script-funksjonalitet vil foretrekke Live Motion på grunn av brukergrensesnittet og en lavere læringsterskel.
Les mer om data-animasjon:
Adobe vil ta kverken på Macromedia Flash
Bli datakunstner du også
DreamWorks trapper opp kampen mot Disney
Lag din egen dansende baby
Skip intro-animasjonen

Følg pekerne nedenfor for mer informasjon om selskapene som er nevnt i artikkelen og konferansen FlashForward2000.

Til toppen