FORBRUKERTEKNOLOGI

Adobe skal avsløre billedmanipulering

Adobe leverer programmer for å utføre billed-manipulering og nå utvikler de løsninger for å avsløre det.

9. mars 2007 - 10:07

Programvareselskapet Adobe er mest kjent for sitt dokumentformat PDF, men de har også en stor brukermasse på sitt billedredigeringsprogram Photoshop.

Med Photoshop kan brukere relativt enkelt manipulere bilder. Det krever ikke så mye kunnskap for å gjøre enklere manipulasjoner, og det er også mulig for tålmodige eksperter å redigere og sette sammen bilder som ser så ekte ut at de færreste vil klare å avsløre om det er falsk eller ekte.

Både nær og fjern historie er fylt med eksempler på manipulering av bilder, men det er først med Adobe Photoshop, og lignende programvare som har blitt utviklet de siste årene, at avansert billedmanipulasjon har blitt tilgjengelig for alle.

Nå forteller Adobe at de også satser på å utvikle teknologi som skal gjøre det mulig å avsløre billedmanipuleringer, enten det er utført i deres produkt Photoshop eller i andre konkurrerende programmer.

Det kan bli et viktig forretningsområde fremover, blant annet på grunn av avsløringen av flere manipulerte pressefoto det siste året. Nyhetsbyrået Reuters har blant annet måtte trekke tilbake noen av bildene de har distribuert ut til sine kunder, etter at det ble avslørt billedmanipulasjon fra pressefotografens side.

- Våre selskapsverdier forplikter oss til å utvikle verktøy som avslører billedmanipulering, ikke bare gjøre det mulig, sier Dave Story, sjef for produktutvikling i Adobe, til Wired.

Markedet for en slik teknologi kan etterhvert vokse seg stort. Nyhetsbyrået Associated Press (forkortes ofte til AP), distribuerer alene 750.000 bilder hvert år.

"Et bilde sier mer enn tusen ord", sier et gammelt ordtak. Dersom det ikke blir mulig å avsløre falske bilder, kan dette ordtaket miste noe av sin verdi. Det vil kunne gå hardt utover selskaper og fotografer som tjener sine penger på å levere bilder.

Teknologien er fortsatt under utvikling og Adobe regner ikke med å ha noen løsning klar for lansering før i 2008. Da vil den komme i form av en tilleggskomponent til Photoshop.

- Vi bruker skikkelig avansert matte, og vi blir bedre for hvert år, sier Story til Wired.

Hany Farid, professor ved Dartmouth College, jobber med Adobe for å utvikle matematiske algoritmer som skal brukes til å avsløre tegn på manipulering.

Et av områdene han og hans studenter har jobbet intenst med, er å avsløre når Photshop-funksjonen "clone stamp" har blitt brukt. Det er en funksjon der man kan kopiere fra et sted i bildet over til et annet.

- Dette verktøyet vil avsløre når to områder i et bilde er usannsynlig like, sier Story, til Wired.

Et annet verktøy som Adobe jobber med å utvikle, skal kunne analysere hvilken kamera-modell bildet ble tatt med, og kanskje etterhvert også hvilket individuelle kamera det er snakk om.

Reuters, Adobe og Canon skal ifølge Reuters toppsjef, Tom Glocer, også jobbe sammen for å lage et revisjonsspor for å avsløre eventuelle redigeringer av et bilde.

Selv om det er vanlig å gjøre noe etterarbeid i Photoshop, kan det i noen situasjoner være aktuelt å vite med sikkerhet at bildet ikke har blitt redigert i det hele tatt. Det kan for eksempel dreie seg om bilder fra en politietterforskning. Adobe utvikler derfor også en løsning som skal avsløre om bildene er redigert i det hele tatt.

Den store utfordringen er at det å forbedre bilder i Photoshop har blitt en akseptert del av fotografenes hverdag. I programmet kan for eksempel fotografen gjøre mindre justeringer av lysnivåer og klippe bildet for å få riktig størrelse. Dersom ikke teknologien klarer å skille mellom denne typen endringer og mer alvorlige manipulasjoner, kan det resultere i en rekke beskyldninger som det ikke er dekning for.

- Vi vil alltid slite med feilaktige resultater. Selv om vi oppnår 90 prosents nøyaktighet, så ender vi opp med å si til 10 prosent av fotografene at deres bilde er falskt, når det ikke er det, sier Nasir Memon, professor ved Polytechnic University, til Wired.

Adobe er smerterlig klar over dette, og sier at de vil jobbe med å forbedre teknologien mest mulig før de lanserer den en gang mellom et og tre år fra nå.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Her kan du lese mer om teknologiene som det jobbes med.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.