Adobe skal bidra til Blink

Mener flere nettlesermotorer er sunt for weben.

Adobe skal bidra til Blink
Adobe ønsker å komme med bidrag til Blink-motoren som skal brukes av Chrome og Opera. Bilde:

Microsoft og flere andre har det siste året advart mot en WebKit-orientert monokultur på weben, hvor spesielt mobiltilpassede websider først og fremst har blitt laget for å fungere i WebKit-baserte nettlesere, som har en sterk dominans på både nettbrett og smartmobiler. Bedre ble det ikke da Opera Software kunngjorde at selskapets nettlesere skulle utstyres med WebKit som renderingmotor i stedet for selskapets egen Presto.

Men da Google introduserte Blink-prosjektet, som er en splitting av WebKit, var det en del som mente at dette ville fragmentere weben. Dette til tross for at man fortsatt ikke vil ha flere enn fire-fem ulike rendingeringmotorer ved utgang av året. Presto forsvinner nok ikke umiddelbart, Blink kommer om noen uker, mens WebKit, Mozillas Gecko og Microsofts Trident etter alt å dømme vil bestå.

Et selskap som mener at det er bra at det finnes mange renderingmotorer, er Adobe. Selskapet tilbyr i denne sammenheng først og fremst verktøy som webutviklere og -designere kan bruke til å lage websider og nettsteder, men Adobe bidrar også til både spesifisering av webstandarder og implementering av disse i rendingmotorer – i alle fall i de som er basert på åpen kildekode.

I et blogginnlegg skriver Vincent Hardy, som er teknologidirektør for webplattform hos Adobe, om den senere tids nyheter om renderingmotorer. Han forteller at Adobe aktivt har bidratt til særlig WebKit og Chromium, som er åpen kildekode-prosjektet som Chrome er basert på. Men selskapet har også bidratt til Gecko.

Noe av årsaken til at Adobe har bidratt mest til WebKit og Chromium, er at selskapet benytter Chromium Embeded Framework i selskapets Edge-produkter. I likhet med Chromium og Chrome skal dette heretter baseres på Blink, og dermed vil Adobe også bidra til Blink-prosjektet.

Det betyr likevel ikke at Adobe ikke lenger vil bidra til WebKit. Blant årsakene til at selskapet bidrar til åpne nettlesere er for å akselerere tilgjengeligheten av ny funksjonalitet på weben. Etter Operas overgang til Blink, er det bare Microsofts Internet Explorer som ikke benytter en åpen kildekode-baserte renderingmotor som alle kan bidra til.

I blogginnlegget skriver Hardy at han aldri har vært bekymret for at WebKit skulle skape en monokultur på weben, siden renderingmotorer tross alt bare er én av flere komponenter i nettleserne som påvirker presentasjonen og funksjonaliteten til websider og -applikasjoner. På den annen side understreker han at det er sunt for weben at det finnes et utvalg av renderingmotorer.

– Én enkelt implementering etablerer ingen standard. W3C-prosessen anbefaler til og med at det finnes to implementeringer for at en spesifikasjon skal fullføres, skriver han. Det betyr at ingen W3C-spesifikasjoner i utgangspunktet kan gjøres til offisielle standarder før de støttes av minst to ulike nettlesermotorer støtter dem.

Hardy understreker at selv om det for tiden kan virke som at Internet Explorer henger etter konkurrentene på mange områder, så har Microsoft bidratt med viktig webteknologi gjennom Internet Explorer. Han trekker fram mye brukte XMLHttpRequest og viser til denne oversikten.

    Les også: