JUSS OG SAMFUNN

Adobe vil nekte PDF-støtte i Microsoft Office

Adobe truer med å anmelde Microsoft til konkurransemyndighetene hvis de ikke fjerner PDF-støtten i Office 2007.

2. juni 2006 - 13:22

Microsoft kommer med støtte for Adobes dokumentformat PDF (Portable Document Format) i selskapets nye Office-pakke, som skal lanseres i første kvartal neste år.

Endelig!, har mange sagt og henvist til at blant annet åpen kildekode-pakken Openoffice har hatt den støtten lenge. Det er ikke Adobe enig i.

Microsoft og Adobe har vært i samtaler rundt temaet de siste fire månedene, men nå er samtalene brutt. Adobe vil at Microsoft skal fjerne PDF-støtten og tilby den som en separat modul som kunden må betale ekstra for.

- Adobe har truet med å anmelde Microsoft for antitrust med mindre Microsoft går med på å heve prisene for programvaren, som lar Microsoft Office-brukere lagre et dokument i Adobes PDF-format, sier Brad Smith, Microsofts advokat, til Wall Street Journal.

Microsoft har fått gjennomgå for måten det skjøv nettleseren Netscape ut på sidelinjen ved hjelp av sin tilnærmede monopolsituasjon på klientoperativsystemer. Selskapet har hele tiden argumentert for at det er i sin fulle rett til å inkludere funksjonalitet som kundene ønsker. Nå er Microsoft imidlertid villig til å bøye litt av, men ikke helt.

- Microsoft har gått med på å fjerne funksjonen, men nekter å ta betalt for den, sier Smith.

Adobe er sparsomme med sine kommentarer.

- Vi har diskutert våre bekymringer åpent med Microsoft og en rekke regulerende myndigheter rundt i verdenen, sier Holly Campbell, talskvinne for Adobe til Wall Street Journal.

Adobe har hatt stor suksess med å dele ut dokumentleseren Adobe Acrobat Reader gratis. Selskapet publiserer sin PDF-standard, og hvem som helst kan lage programvare for å opprette PDF-dokumenter. Selv om det er konkurrerende produkter for å lage PDF-filer på markedet, så velger de fleste kundene å kjøpe fra Adobe.

Dersom verdens mest brukte kontorpakke kommer med PDF-støtte inkludert, frykter Adobe at de vil tape store summer.

Microsofts nye Office-utgave er ikke det første produktet som kommer med PDF-støtte. I selskapets rapporteringsverktøy for SQL Server, Reporting Server, er det mulig å publisere rapportene direkte til PDF, uten å måtte installere tredjeparts programvare.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.