RESULTATERFINANS

Adolfsen truer med å rømme landet

Merkantildatas toppsjef Tom Adolfsen refset både Stortinget og Oslo Børs da han i dag la frem resultatet etter årets tre første måneder.

Jørgen Christiansen
1. mai 1998 - 18:38

- Norske politikere er ute etter meglerlønningene. I den jakten henger de blylodd rundt hele IT-industrien. Konsekvensen av dette er at vi i løpet av 1998 vil vurdere å flytte selskapet ut av landet. Dersom vi tar en slik beslutning vil vi gjennomføre en utflytting i 1999, sa Tom Adolfsen til journalister og analytikere torsdag morgen.

- Vi har for første kvartal kostnadsført vel fire millioner kroner i arbeidsgiveravgift på opsjons-gevinstene til våre ansatte, fortalte Adolfsen.

Det er Oslo Børs som har bedt selskapene kostnadsføre arbeidsgiveravgift på de ansattes gevinster på aksjeopsjoner. Bakgrunnen er et ventet lovforslag.

Konsekvensene av det arbeidet som pågår i departementet er i følge Adolfsen mye mer vidtrekkende.

- Hvis vi ser nøye på den Odelstings-proposisjonen som nå ligger i Stortinget, så er konsekvensen at vi skulle bruttoført hele den gevinsten våre ansatte har hatt på sine opsjoner, som en kostnad i vårt regnskap. Det ville gitt et regnskapsmessig underskudd i første kvartal. Da ville vi forsåvidt heller ikke betalt skatt, la Adolfsen til.

- Tom Adolfsen, nå tar du vel noe hardt i. Du tror ikke i fullt alvor at dette blir konsekvensen av Stortingets arbeid?

- Jeg tror ikke selv at det vil skje, men nå er det slik det ser ut og det må vi si ifra om.

- Da forstår jeg deg dithen at utspillet er ment som en illustrasjon på hvor meningsløst det er å avkreve arbeidsgiver-avgift på opsjonsgevinstene til de ansatte. Stemmer det at du primært vil vise at det er en logisk sammenheng mellom hva man svarer arbeidsgiver-avgift av, og hva som kostnadsføres som lønnskostnader?

- Det jeg gjør nå er å påvise konsekvensen av det som nå står i Odelstings-proposisjonen. Arbeidsgiveravgift på opsjonsgevinster kan vi kanskje leve med. Vi kan imidlertid ikke leve med at våre ansattes opsjonsgevinster må kostnadsføres hos oss.

Adolfsen pekte også på andre konsekvenser av Odelstings-proposisjon 42.

- I jakte på meglerlønningen vil også Stortinget tvinge oss til å kostnadsføre honorarene vi betaler til meglerhusene ved fusjoner og emisjoner. I dag kan vi ta dette over egenkapitalen. Dersom lovverket setter en stopper for det, så blir dere for dyre for oss, sa Adolfsen med adresse til analytikerene i salen.

Tom Adolfsen sa at selskapet i løpet av året ville vurdere om det er nødvendig å flytte hovedkontoret ut av Norge. Dersom de finner at det norske lovverket hemmer selskapet for mye, så vil en flytting bli iverksatt i 1999.

- Det som nå skjer med lovverket får enorme konsekvenser for hele IT-næringen. Om utviklingen får lov til å gå i denne retningen, så ender vi opp med at IT-sektoren i Norge må be om særbehandling på linje med rederinæringen, avsluttet Adolfsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.