BEDRIFTSTEKNOLOGI

ADSL-fart på mobiler, lover Ericsson

Ericsson-sjef Carl-Henrik Svanberg slår tilbake mot WiMax og lover at mobiler skal få ADSL-fart i løpet av noen år.

24. mai 2004 - 10:37

Når Telenor åpner sitt 3G/UMTS-nett, vil du kunne laste opp og ned data til blant annet din bærbare PC med en fart på 384 Kbit i sekundet i tettbebygde strøk.

Denne farten ligger allerede an til et massivt hopp, lover Ericsson-toppsjef Carl-Henrik Svanberg. Med en teknologi som heter HSDPA vil mobilselskapene kunne løfte farten til flere megabit i sekundet, noe som tilsvarer de raskeste ADSL-linjene.

Leverandører som bruker Ericsson-utstyr vil kunne oppgradere allerede i løpet av 2006, lovet Svaneberg under en pressekonferanse på fredag, skriver Computer Business Review.

HSDPA står for "high speed downlink packet access", og skal fullt utviklet først gi en fart på hele 8-10 Mbps, og så 20 Mbps når antenneteknikken er helt ferdig. Telebransjen har arbeidet med HSDPA lenge, men nå fremskyver Ericsson utviklingen dramatisk.

I tillegg til høyere fart, reduserer HSDPA responstiden gjennom hele nettverket, forklarte Svaneberg under pressekonferansen på fredag.

Klarer Ericsson å holde sine løfter, er dette et tilbakeslag for WiMax-entusiastene. MAnge aktører håper at WiMax skal bli et billigere alternativ til 3G-nett.

Forkjempere hevder at WiMax vil få lage lynraske trådløse nett med ha en rekkevidde på 50 kilometer og 70 Mbit/s.

Dette sier Gartner i en fersk rapport at er feil. 50 kilometer og 70 Mbit/s er teoretiske mål, og du får bare det ene, ikke begge samtidig. (Les tidligere sak i høyre boks over)

Her kan du lese mer om HSDPA på Ericssons hjemmesider

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.