BEDRIFTSTEKNOLOGI

ADSL-linje kan ikke brukes til Internett-servere

Foreløpig er det trolig bare noen tusen datafrikere som har kjøpt seg ADSL-linje. Men de lynraske Internett-linjene har en stor mangel.

5. jan. 2001 - 14:44

Telenor startet salget av ADSL, arvtageren til ISDN, rett før jul. Med linjehastigheter i på 384, 704 og 1024 Kb i sekundet går det unna, men det gjør det også for lommeboken. 704 Kb i sekundet koster 550 kroner i måneden.

En kilde digitoday.no har snakket med i Telenor forteller at man så langt bare har solgt noen tusen private ADSL-linjer.

- Jeg kan ikke kommentere noen tall, men vi er godt fornøyd. Foreløpig dekker vårt ADSL-tilbud bare noe over 20 prosent av Norge og vi har ikke markedsført det så bredt, forteller Ole Magnus Grønli, informasjonsdirektør i Telenor Internett/Nextra til digitoday.no.

Grønli indikerer at Telenor har lært av ISDN-salget, da det ofte var mange måneders ventetid. Ventetiden på ADSL er bare noen uker, forteller Grønli - hvis Telenor har oppgradert nettet der du bor.

Stemmer tallet, er det altså bare en håndfull av de mest ivrige Internett-brukerene og kanskje ansatte i teleselskaper selv som har kostet på seg en ADSL-linje. De fleste har valgt en 704 Kb-linje, for 384 Kb-linjene er bare 100 kroner billigere i måneden. Brukerne får da en lynrask linje for surfing og en returlinje på 128 Kb for å sende ut på Internett. Men det er en ting som ikke er så kjent.

- Du får ikke noe fast IP-nummer, så linjen egner seg dårlig til å sette opp en Internett-server eller andre tjenester man kan sette opp. Må du omstarte eller kræsjer, får du et nytt IP-nummer hver gang, forteller Grønli til digitoday.

Dette er nok en skuffelse for mange entusiaster som drømte om en billig måte å sette opp Internett-servere for spill, musikk, chat og andre mer eller mindre lovlydige dele-tjenester. Men enkelte typer servere, som Hotline-systemet, søker fortløpene etter servere på nettet og trenger ikke faste IP-adresser.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.