Advarer mot politiets drøm om bakdør

Sterke krefter ønsker å omgå eller svekke kryptering.

Advarer mot politiets drøm om bakdør
Politi og etterretningsorganer både i utlandet og her hjemme ser på sterk kryptering som et problem. De ønsker seg verktøy for å kunne avlytte meldingene, men møter sterk motstand fra personvernorganisasjoner og IT-bransjen i bred forstand. Bilde:

Frykt for at dagens sterke kryptering kan hindre arbeidet med å avverge terrorisme og annen alvorlig kriminalitet har reist en debatt i Amerika, der både FBI og justisdepartementet tar til orde for at myndighetene bør kreve at det bygges inn bakdører i smarttelefoner og kommunikasjonsplattformer.

Sterk kryptering er blitt en bekymring også for PST og den norske etterretningstjenesten, som derfor ønsker seg nye maktmidler for å kunne avlytte utvalgte mål.

Krav om å legge inn skjulte bakdører i programvare eller krypteringsstandarder er mildt sagt kontroversielt. Bevisst svekkelse av sikkerheten kan får alvorlige konsekvenser, mener motstanderne. Det inkluderer mer eller mindre en samlet IT-næring.

Les også: FBI ønsker seg bakdør i Android og iOS

Brev til Obama

Microsoft, Google, Apple, HP, Facebook og Cisco er blant 140 teknologiselskaper og personvernorganisasjoner som denne uken har meldt inn sine klare bekymringer i et fellesbrev til USAs president Barack Obama. Brevet kan du lese her (pdf).

Gruppen ber presidenten avvise alle forslag som bevisst har til hensikt å svekke sikkerheten i produktene de tilbyr.

- Sterk kryptering er hjørnesteinen i sikringen av den moderne informasjonsøkonomien. Kryptering beskytter milliarder av mennesker mot utallige trusler hver eneste dag, enten det er gatekriminelle som stjeler telefoner og pc-er, datakriminelle som forsøker å svindle deg, spioner som forsøker å stjele verdifulle bedriftshemmeligheter, undertrykkende regimer som forsøker å kvele dissens eller utenlandsk etterretning som prøver å kompromittere våre egne og allierte lands mest sensitive hemmeligheter, heter det i brevet.

Pekte nese til FBI: Ga fra seg kryptonøkler i miniatyrskrift

Charlie Hebdo

I kjølvannet av terrorangrepet i Paris mot satirebladet Charlie Hebdo i januar, uttalte den britiske statsministeren David Cameron at dersom han blir gjenvalgt, så vil han gå inn for å forby krypterte meldingstjenester dersom de ikke tilbyr en bakdør for britiske myndigheter.

Tjenester som WhatsApp, Snapchat, iMessage og andre krypterte meldingskanaler vil i så fall være blant produktene han ønsker at myndighetene skal kunne gå inn å avlytte.

Les om nok et NSA-bidrag til svak krypto

EU-topp avviser «rykter»

Denne uken har EUs digitalsjef Andrus Ansip, visepresident med ansvar for unionens digitale indre marked, avvist spekulasjoner om at EU planlegger tiltak for å omgå eller knekke kryptering.

Det gjorde han i en plenumsdebatt i Europaparlamentet, ifølge EurActiv.

- I EU-kommisjonen har vi aldri hatt og har ingen planer om å skape bakdører. Det finnes ikke noe grunnlag for disse ryktene. Tillit er avgjørende og vi ønsker ikke å ødelegge folks tillitt ved å skape bakdører, sa den estiske EU-kommissæren Andrus Ansip.

Tidligere i år anbefalte EUs antiterrorkoordinator at EU burde tvinge internettselskap til å utlevere kryptonøkler, som et tiltak for å kunne avlytte kommunikasjon det ellers er vanskelig eller umulig å avskjære. Et virkemiddel i kampen mot terrorisme og alvorlig kriminalitet. Dokumentet som beskriver dette forslaget (pdf) ble lekket, ifølge Techdirt.

Så du denne? NSA laget femårsplan: Må kunne knekke all kryptering