ÆØÅ-støtte, ikke sånn helt uten videre

Norid har nå åpnet for registrering av norske domenenavn med lokale tegn. Hva betyr det for nettleserbrukerne?

Norid har nå åpnet for registrering av norske domenenavn med lokale tegn. Hva betyr det for nettleserbrukerne?

Norid åpnet mandag denne uken for registrering av norske domenenavn som inneholder alle tegnene i de offisielle norske skriftspråkene, inkludert nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk. Dette innebærer 23 nye tegn.

Søknadsmottaket stenges midlertidig fredag denne uken. Mandag den 16. februar gjennomfører Post- og teletilsynet en trekning for å bestemme rekkefølgen for behandling av søknader der flere har søkt om samme navn. Deretter vil Norid behandle søknadene fortløpende.

Internasjonaliserte domenenavn (IDN) med ÆØÅ og andre lokale bokstaver og tegn har allerede vært tilgjengelig en lengre periode, blant annet under toppdomenene .com og .net. Men ikke all Internett-programvare støtter domenenavn med disse tegnene.

Programvare som Internet Explorer og e-postklientene Outlook og Outlook Express har ikke slik støtte innebygd. Verisign, som er ansvarlig for .com- og .net-domenene, tilbyr derfor en plugin, i-Nav, til disse programmene, som oversetter de lokale tegnene over til ACE (Ascii Character Encoding), som altså kun består av engelske tegn (ASCII). Denne spesielle varianten kalles Punycode.

Dette gjøres i stedet for at alle DNS-serverne verden over må oppgraderes til å støtte alle de nye tegnene. På denne siden kan du se hvordan domenenavn med lokale tegn oversettes til ACE-kode.

Plugin-en for Microsofts programvare kan lastes ned fra denne siden, men går du inn på et nettsted med slike tegn i domenet, vil du automatisk bli tilbudt å laste ned plugin-en fra Verisign.

Nyere utgaver av Netscape, Mozilla og Opera har allerede støtte for IDN. Se mer på denne siden hos Norid. Også nettleserne Konqueror og Apple Safari skal ha støtte for IDN.

Det som kanskje ikke er så kjent, er at IDN-er i .com og .net følger en foreløpig kodestandard – RACE (Row-based ASCII Compatible Encoding) - som ikke støttes av Opera. Dette skrev Gary Krall, teknisk sjef for Verisigns i-Nav-plugin, i Operas brukerforum i fjor sommer. Han forklarte da at domenenavn som "hankø.com" ikke fungerte i Opera-versjonen som var tilgjengelig da. En test tyder på at det samme gjelder nå.

Krall kommer derimot med en midlertidig løsning. Ved å sette inn "mltbd" som et nytt domenenivå etter nivået med de lokale tegnene, skal det være mulig å benytte de lokale tegnene i .net og .com-domener også sammen med Opera.

I hankø.com-eksempelet må Opera-brukerne derfor skrive "www.hankø.mltbd.com". En test med domenet "øl.com", som i Internet Explorer leder brukeren til nettstedet til det danske Carlsberg-bryggeriet, fungerer ikke like godt. "www.øl.mltbd.com" leder til en side hos den danske registraren Speednames.

"mltbd.com" er et domenenavn som eies av Verisign.

Heller ikke Mozilla og Netscape støtter i utgangspunktet kodestandarden RACE som Verisign benytter. Nettleserne kan derimot settes til å støtte RACE i stedet for Punycode. Dette gjøres slik:

  1. Skriv "about:config" i adresselinjen i Mozilla eller Netscape. Det er mulig å endre eller legge til parameter her uten at nettleseren må startes på nytt.
  2. Opprett en ny parameter (Preference) ved å høyreklikke på tabellen. Fra menyen som da dukker opp, velges "New -> String". Navnet på den nye parameteren settes til "network.IDN_prefix". Verdien skal være "bq--". Dette endrer standardinnstillingen fra Punycode til RACE.
  3. Opprett deretter nok en parameter, med navnet "network.IDN_testbed" ved å velge "New -> Boolean" fra menyen som dukker opp når du høyreklikker på tabellen. Denne parameteren skal ha verdien "true".
  4. Nå kan du gå inn på alle IDN-nettsteder under toppdomenene .com og .net, men samtidig funger ikke lenger IDN-nettstedene som benytter Punycode.

Du får tilbake Punycode-støtten ved å resette de to parameterne til "default". Dette kan kreve en omstart av nettleseren.

Til toppen