JUSS OG SAMFUNN

Afghanistan innfører mobil betaling

Flertallet har mobiltelefon, kun et lite mindretall har bankkonto.

Reklameplakat i Kabul for den mobile betalingsløsningen Hawala fra den lokale mobiloperatøren Etisalat.
Reklameplakat i Kabul for den mobile betalingsløsningen Hawala fra den lokale mobiloperatøren Etisalat. Bilde: Nato TV
18. okt. 2012 - 07:01

I Norge har man i årevis snakket om å gjøre mobiltelefonen til pengepung. I Afghanistan gjør man noe med det, med støtte fra den statlige amerikanske hjelpeorganisasjonen USAID, går det fram av pressemateriale fra Nato.

Vestmaktene som styrtet Taliban-regimet i 2001 har satset på å utvikle Afghanistans infrastruktur, og på å legge forholdene til rette for privat investering i telekom. Den anslås at det til sammen er investert 1,8 milliarder dollar i privat kapital i denne sektoren i landet.

Mobil betaling – under merkevaren «Hawala» – ble lansert i Afghanistan i sommer, av mobilselskapet Etisalat Afghanistan.

Kommunikasjons- og IT-minister Amirzai Sangin viser til vellykket implementasjon av mobil betaling i Kenya, India og Filippinene, og beskriver tjenesten som en av de viktigste anvendelsene av ny teknologi i Afghanistan.

Reklameplakat for å erstatte kontanter med mobilbetaling. <i>Bilde: Nato TV</i>
Reklameplakat for å erstatte kontanter med mobilbetaling. Bilde: Nato TV

USAID har bevilget 5 millioner dollar til Etisalat og andre mobiloperatører, øremerket løsninger for mobil betaling. Hjelpeorganisasjonens representant Greg Howell viser til at mindre enn ni prosent av befolkningen i Afghanistan har bankkonto, mens over 60 prosent har mobiltelefoner. Mobiltelefonen er følgelig inngangen til moderne finanstjenester.

Framfor minibanker, preges Kabul av automater der mobiltelefonbrukere kan fylle opp sine kontantkort. <i>Bilde: Nato TV</i>
Framfor minibanker, preges Kabul av automater der mobiltelefonbrukere kan fylle opp sine kontantkort. Bilde: Nato TV
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra