Aggressivt telefonsalg av domener

En svenske ringer til norske bedrifter og hevder at andre prøver å snappe deres domenenavn.

En svenske ringer til norske bedrifter og hevder at andre prøver å snappe deres domenenavn.

Flere lesere har kontaktet digi.no for å fortelle om en aggressiv svensk domeneselger som har ringt dem opp. Han har fortalt dem at en annen aktør har ønsket å kjøpe domenet, men at han isteden tilbyr det til dem.

En av leserne som kontaktet oss fortalte at de har .no- og .com-adresser for sin bedrift. Så ble de oppringt av en svenske som fortalte at en annen aktør har ønsket å kjøpe det samme navnet, men med .info adresse. For å være snill tilbød han seg å la vår leser få registrere det nye domenet istedenfor at en domenepirat skulle få det.

Vår leser oppfattet det hele som litt tvilsomt og takket derfor nei uten å spørre om prisen. Deretter gikk han selv og registrerte domenet på egenhånd.

En annen leser ble også oppringt av svensken. Hun fikk høre at det var noen som ønsket å registrere deres selskapsnavn under flere andre adresser enn deres norske og at han kunne hjelpe dem så de ikke ville få problemer med denne typen domenepirater. Prisen var 1600 kroner for hvert av de tre aktuelle domenene.

digi.no ringte opp svensken som hadde identifisert seg som Andreas Gustavsson, og spurte ham hvorfor han ville advare andre kunder om domenepirater som ønsket å registrere domener gjennom hans selskap. Ville ikke det være illojalt overfor egne kunder?

– Vi får problemer med nettpirater hvis vi registrerer domener som andre selskap har en tilknytning til, sier Gustavsson.

digi.no poengterer at det i så fall ikke vil være de som får problemer, men den berørte kunden. Etter en liten stund er han enig i det, men svarer:

– Vi blir assosiert med slike foretak og det vil vi ikke.

Deretter spør vi om det er vanlig å ringe og advare andre kunder.

– Det skjer ikke så ofte. Kanskje fem ganger per måned, sier Gustavsen.

På spørsmål om hva domeneregistrering koster hos dem, blir han unnvikende.

– Siden du ikke skal registrere domener vil jeg ikke oppgi prisen, kommer det fra ham.

Han ville ikke bekrefte eller avkrefte prisen på 1600 kroner, men mener at det ville bli mye dyrere å løse opp i det hvis en domenepirat hatt fått domenet.

Vi spør til slutt om det er vanlig at kundene deres ringer og bestiller domener istedenfor å bare registrere det. Da får vi høre at det skjer, men at de også får forespørsler per e-post. Gustavsen hevder da at de tar en gjennomgang for å se om det er noen bedrifter som kan miste sine domener til nettpirater.

Vår leser som registrerte domenet selv etterpå, tipset oss om at det kostet 95 kroner å registrere et .info-domene hos domeneshop.no. Kanskje noe å ha i bakhodet for andre som blir tilbudt domeneregistrering av denne svensken? Det er sikkert ikke noe dyrere hos andre aktører heller.

Til toppen