Agresso kjøper gammel svenske

Datorisering Konsult AB heter det svenske selskapet Agresso kjøper. Den svenske bedriften ble startet i 1974 og har slitt med inntjeningen siden tidlig på 90-tallet, noe som presser salgsprisen ned til under et års omsetning.

Datorisering Konsult AB heter det svenske selskapet Agresso kjøper. Den svenske bedriften ble startet i 1974 og har slitt med inntjeningen siden tidlig på 90-tallet, noe som presser salgsprisen ned til under et års omsetning.

Det var fredag i forrige uke Agresso annonserte at de skulle kjøpe et svensk programvare- og konsulentselskap. Først i dag gjorde Agresso det kjent hvilket selskap det var snakk om.

Datorisering Konsult AB er et eldre svensk dataselskap som lager og selger økonomiløsninger til forskjellige typer industrier, deriblant kommuner og anleggsbransjen. Dette er en god match for Agresso, som også har vokst seg store på offentlig sektor og nisjebransjer.

Ledelsen i Datorisering har torsdag formiddag ikke vært tilgjengelig for kommentar, men Knut Rønning, finansdirektør i Agresso sier til digi.no at Datorisering ble startet i 1974 og vokste langsomt inntil begynnelsen på 90-tallet. Sammen med store deler av svensk industri måtte selskapet nedbemanne på grunn av dårlige tider i Sverige. Datorisering eies av ledelsen i selskapet, med gründer og administrerende direktør Valter Wikberg i spissen.

Wikberg eier 36 prosent av selskapet.

Agresso betaler 80 millioner kroner (NOK) fordelt på NOK 15 millioner kontant og Agresso-aksjer til en verdi av NOK 65 millioner til Agressos markedskurs på tidspunktet fusjonen endelig gjennomføres. En pris på under én gang omsetning karakteriseres av analyseselskapet GartnerGroup som billig, selv for programvareselskaper som sliter.

Tidligere i år gjorde Agresso et meget godt kjøp da de fikk franske Concept for til sammen 22 millioner kroner. Selskapet hadde 320 ansatte og slet økonomisk på grunn av et mislykket økonomisystem for Windows NT.

Datorisering har 100 ansatte og vil omsette for nærmere 100 millioner svenske kroner (SEK) i 1998 med positivt resultat. I fjor omsatte selskapet for SEK 88 millioner med et resultat på to millioner kroner før skatt.

- Utviklingskostnadene blir tunge når markedet er så lite, sier Rønning, som en forklaring på de svake tallene.

Datorisering er et relativt ukjent selskap i svensk presse. Verken ComputerSweden eller Dagens Industri har skrevet om selskapet i de senere årene. Fusjonen med Agresso var ukjent for de ansatte i Datorisering da digi.no ringte selskapet...

- Kjøpet gir oss både et distribusjonsapparat, en kundeportefølje og en konsulentstab. Vi beholder hele staben, men selskapets Crom- og Crom Pro-produkter vil fases ut over tid til fordel for Agresso, sier Rønning.

Agresso har fra før et svensk datterselskap med 45 ansatte som vil omsette for SEK 55-60 millioner i år. På lengre sikt vil det være naturlig å samordne virksomheten i Sverige i ett felles Agresso selskap. Fusjonen mellom de to selskapene får regnskapsmessig virkning fra 1. januar 1998, forteller Agresso.

Til toppen