JUSS OG SAMFUNN

Aktor endret tiltalen mot DVD-Jon

Aktor Inger Marie Sunde i Økokrim endret i retten fredag tiltalen i saken mot John Lech Johansen, "DVD-Jon".

Norsk Telegrambyrå
13. des. 2002 - 12:00

I stedet for å holde prosedyre som planlagt, valgte statsadvokat Inger Marie Sunde for tredje gang å endre tiltalen mot Jon Lech Johansen i DVD-saken fredag. Det reagerte forsvareren kraftig på.

Advokat Halvor Manshaus hadde kraftige innvendinger mot at Sunde nok en gang ønsket å gjøre endringer i tiltalen mot 19 år gamle Johansen.

- Det virker manipulerende å komme med endringer nå, etter at bevisførselen er ferdig. Vi skulle jo etter planen ha prosedyrer i dag, sa Manshaus til dommerfullmektig Irene Sogn.

Dommeren pekte på at det var aktors rett å gjøre presiseringer i tiltalen underveis.

Rettssaken mot DVD-Jon i Oslo tingrett er blitt lengre enn ventet og prosedyren i saken er utsatt til mandag. Det er ikke minst høytlesning av milelange logger fra prategrupper på internett som har tatt vesentlig lengre tid enn forventet.

Bevisframførselen begynte allerede torsdag, men partene måtte fortsette fredag ettersom de ikke var ferdige. Når statsadvokaten i tillegg velger å gjøre endringer i tiltalen like før prosedyrene skal presenteres, trekkes saken ytterligere ut.

Det var mindre endringer i ordlyden i tiltalen som Sunde ville ha med. Manhaus aksepterte hennes rett til å gjøre dette, men ønsket å påpeke at det hun hadde lest opp for retten ikke ga mening.

-Det Sunde sier er at Jon har brutt seg inn i nøkkellageret på DVD-platen. Det gir ingen mening, kommenterte Manshaus.

Jon Johansen er tiltalt for å ha brutt straffelovens paragraf 145 da han høsten 1999 deltok i et prosjekt som gikk ut på å lage en DVD-spiller for brukere av operativsystemet Linux. Det eksisterte ingen godkjente DVD-spillere for dette operativsystemet på dette tidspunktet. Før de kunne lage selve avspilleren, måtte de finne en metode å gå rundt beskyttelsen på DVD-platene slik at den lot seg avspille på uautorisert DVD-spiller.

En tysk bekjent på internett som gikk under navnet Nomad skal ha knekket selve koden. Jon Johansens bidrag var å sette de ulike elementene sammen til programmet DeCSS som altså dekrypterte DVD-filmene slik at det var mulig spille dem av uavhengig av om en spiller hadde lisens fra DVD-CCA (DVD-Copy Control Association).

Sunde har endret tiltalen før. Dette blir tredje versjon av tiltalen mot Jon Lech Johansen.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.