Akutt mangel på IT-folk i Norge. Snart kan det bli mye verre

– Situasjonen er allerede kritisk. Fremover blir det enda vanskeligere å fylle behovet.

Det blir enda større kamp om allerede sårt tiltrengt IT-kompetanse. En ny undersøkelse antyder at behovet raskt kan bli på flere titusen stillinger. Langt flere enn det utdannes.
Det blir enda større kamp om allerede sårt tiltrengt IT-kompetanse. En ny undersøkelse antyder at behovet raskt kan bli på flere titusen stillinger. Langt flere enn det utdannes. (Illustrasjon: Pixabay.com)

– Situasjonen er allerede kritisk. Fremover blir det enda vanskeligere å fylle behovet.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »
Det er allerede vanskelig å skaffe nok kvalifiserte IT-eksperter. Fremover blir det enda vanskeligere, mener Michael Jacobs.
Det er allerede vanskelig å skaffe nok kvalifiserte IT-eksperter. Fremover blir det enda vanskeligere, mener Michael Jacobs. Bilde: Atea

– Situasjonen er kritisk. Det er allerede nå vanskelig å rekruttere – og det kommer til å bli mer knapphet framover. Da kommer vi alle til å slåss om de samme menneskene, som bare flyttes rundt, sier Ateas norgessjef Michael Jacobs til digi.no.

Atea er med 1750 ansatte en av landets største IT-bedrifter, men behovet om å fylle flere stillinger er de slett ikke alene om. 

– Mangelen på IT-kompetanse generelt og sikkerhetskompetanse spesielt, er akutt i Norge, sier direktør for digitalisering og fornying Christine Korme i Abelia.

Bransjen trenger mer arbeidskraft enn det som er tilgjengelig, men det er store forskjeller på hva slags ekspertise markedet etterspør.  Noen tradisjonelle oppgaver er på vei ut, mens det er ekstrem mangel på spisskompetanse innen andre områder.

Ikke fornøyd med 1000 nye studieplasser – etterlyser et større løft

I går kom regjeringen i mål med det borgerlige budsjettforliket, som tas imot som en gavepakke til datasenterindustrien.

Budsjettforliket gir også ytterligere 500 IKT-studieplasser. Totalt blir det dermed 1.000 flere som kan starte på høyere IKT-utdanning fra neste studieår. I våres ble 3156 søkere tilbudt plass ved landets IT-linjer, mens 1508 søkere sto igjen uten et tilbud.

Jacobs er bare delvis fornøyd med økningen i studieplasser. Han svarer slik på spørsmål om dette er tilstrekkelig for at Norge kan hevde seg i framtiden.

– Nei. Hvis du sier at det blir 1000 nye, så trenger jeg 150 av dem. Da er det ikke mange igjen til de andre. Dette er lite i den store sammenhengen. Det trengs et større løft, men det er en start og bra at vi har begynt, sier Atea-toppen.

Svenskene slår alarm, men situasjonen er ikke bedre i Norge

Mangelen på IT-kompetanse er akutt i Norge, sier Christine Korme.
Mangelen på IT-kompetanse er akutt i Norge, sier Christine Korme. Bilde: Abelia

I går kom også IT & Telekomföretagen med en rapport som sier at Sverige vil mangle 70.000 IT-eksperter innen fem år.

Svenskenes digitale sektor sysselsetter over 300.000, men likevel styrer de mot en kritisk mangel på ansatte. Særlig stor er mangelen på systemutviklere, melder Computer Sweden. Synet er at dette truer den økonomiske veksten og omstillingen i samfunnet.

– Det er ingen grunn til å tro at situasjonen er særlig annerledes i Norge, sier direktør for digitalisering og fornying Christine Korme i Abelia.

Korme sier det er lett å kjenne seg igjen i svært mye av hva den svenske rapporten påpeker. Abelia har nylig foretatt en undersøkelse blant sine bedrifter. Den sier at 6 av 10 mangler IT-kompetanse i dag. Bransjeorganisasjonen IKT-Norge har gjort tilsvarende funn.

– Det er særlig mangel på kompetanse innen dataanalyse og IT-sikkerhet. Bedriftene svarer også at behovet for denne typen kompetanse vil være der om fem år. Om lag 40 prosent av bedriftene svarer også at de mener en kompetanseheving av allerede ansatte er en løsning. Her har næringslivet sammen med akademia en stor jobb å gjøre, konstaterer Abelia-direktøren.

Hun har fulgt spent med på budsjettforhandlingene, og synes det er gledelig at politikerne har lyttet til bransjens budskap. Det er nødvendig med et digitalt kompetanseløft.

– Nå må vi håpe at utdanningsinstitusjonene er seg sitt ansvar bevisst og sørger for at en del av disse plassene går til å utdanne IT-sikkerhetseksperter og kompetanse innen dataanalyse som er det markedet i særlig grad etterspør, sier Korme.

Eget kunnskapsløft

Hos Atea har de lansert et internt opplegg kalt «kunnskapsløftet 2018» for sine ansatte.

– Her investerer vi ganske mye penger. Vi lager en portal alle får tilgang til. Der legger vi inn all kompetansen som er nødvendig med mulighet både for e-læringskurs og klasseromsundervisning for alle våre ansatte, forteller Michael Jacobs.

Han trekker også fram flere initiativ der næringslivet har gått sammen med akademia og det offentlige, blant annet Technoport i Trondheim, som viktige bidrag.

– Vi gjør også en hackaton sammen med Lyse og kommunen til helgen. Det er for å få fokus på det nye, lære bort litt og øke nysgjerrigheten. Vi trenger masse folk, men å finne dem er ganske tungt, sier Jacobs.

Dessuten mener han at universitetene også bør gå litt i seg selv og se på om de har riktige linjer og studier for å bygge den kompetansen som trengs framover.

Ekstrem mangelvare

Foruten nevnte behov innen sikkerhet og analyse, trekker han fram systemutviklere, arkitekter og spesialister innen kunstig intelligens, som områder med sterk etterspørsel.

– Det er vanskelig å rekruttere. Vi ser også at det er ganske store endringer på IT-avdelingene hos kundene våre. De trenger også å tilegne seg ny kompetanse. Det vil kreve ressurser å flytte over på nye plattformer og forstå nye løsninger, sier Michael Jacobs.

Han har flere eksempler som viser at situasjonen ikke er spesiell for Norden. – Det er 250.000 ledige jobber for programvareutviklere i USA allerede nå.

Jacobs var dessuten nylig på Gartner-konferansen i Barcelona der han fikk en aldri så liten aha-opplevelse. Spisskompetanse innen IT-trender som ofte blir omtalt i dag, kan være ekstrem mangelvare.

– Tall fra Gartner sier at det blant alle arbeidstakere i verden bare er cirka 8,8 millioner som jobber med IT. Samtidig er det ikke flere enn 1300 mennesker globalt som kan AI (kunstig intelligens) i dag, og det er noe alle vil ha nå. Gartner tok også for seg Paris, hvor det er 25 stykker med denne kompetansen.

I så måte fremstår studier som gir kompetanse på kunstig intelligens som et smart valg. 

– Guttungen min studerer i USA for tiden, så jeg ringte og ba ham å se på dette, røper Michael Jacobs.

Færre datarom

Fremveksten av store datasentraler og skyløsninger fører til færre datarom og mindre behov for IT-folk som drifter utstyr lokalt.
Fremveksten av store datasentraler og skyløsninger fører til færre datarom og mindre behov for IT-folk som drifter utstyr lokalt. Illustrasjon: Cisco

Alt tyder på at behovet for egne datarom i virksomheten, og folk til å drifte utstyret lokalt, vil fortsette å falle.

Slik ekspertise har lenge vært utfordret av overgangen til skyen.

– Jeg tror at behovet for tradisjonell kunnskap på servere og nettverksbokser kommer til å fortsette å krympe. Du får konvergerte løsninger hvor alt henger sammen og du får skyløsninger som overtar. Derfor er det viktig å hjelpe folk med å tilegne seg den nye kompetansen, mener Jacobs.

Kommentarer (19)

Kommentarer (19)
Til toppen