Alcatel byr på Thomson

Det franske telekom- og ingeniørselskapet Alcatel Alsthom samtaler med Aerospatiale og Dassault for å komme fram til et felles bud på Thomson-CSF, som skal privatiseres senere i år.

Det franske telekom- og ingeniørselskapet Alcatel Alsthom samtaler med Aerospatiale og Dassault for å komme fram til et felles bud på Thomson-CSF, som skal privatiseres senere i år.

Alliansen tar altså opp kampen med Lagerdére, en fransk produsent av forsvarsmateriell, som sist høst så ut til å overtatt kontrollen over Thomson - helt til den franske privatiseringskommisjonen bestemte noe annet.

Lagerdé har sagt at de vil legge inn et nytt bud på Thomson-CSF så fort de franske myndighetene bestemmer seg for hvordan de akter å gjennomføre salget av det statlige elektronikkselskapet. Regjeringen, som fremdeles vurderer om de skal selge selskapet eller børsnotere det, hadde lovet å ta en beslutning i januar. Mandag uttalte statsminister Alain Juppé til Financial Times at et vedtak i saken vil foreligge en gang i februar.

Muligheten for at Alcatel overtar Thomson-CSF sammen med de to franske flyprodusentene - som forøvrig vurderer å fusjonere - vil gjøre privatiseringen av Thomson til den mest omfattende omveltning som noen sinne er gjort i landets forsvarsindustri. Går Alcatel-avtalen i orden, vil det gi Frankrike Europas største vertikalt integrerte forsvarsindustri - der ett konsern blir i stand til å produsere alt fra de minste elektronikkomponenter til avanserte våpensystemer og jagerfly.

Spørsmålet mange nå stiller, er om Thomson egentlig passer like godt inn i Alcatel-sfæren som i Lagerdéres. Selv om Alcatel som gruppering er større enn Lagerdére, er sistnevnte storebroren på forsvarssektoren. Juppé-regjeringen uttalte i fjor høst at de ville foretrekke Lagerdére som kjøper av Thomson-CSF fordi det ville være "industrielt logisk".

Til toppen