Alle papirskjema skal bli til e-post

Senere i dag kommer ny eNorge-plan: Papir skal gjøres til epost og brukere av e-post skal premieres.

Senere i dag kommer ny eNorge-plan: Papir skal gjøres til epost og brukere av e-post skal premieres.

Moderniseringsminister Morten Andreas Meyer skal klokken 10:00 i dag legge frem regjeringens nye eNorge-plan. eNorge-dokumentene har etterhvert blitt stedet der mange av de langsiktige digitale planene legges frem.

digi.no har tidligere røpet noen av nyhetene og i går lekket Meyer i VG en av de andre nyhetene. Regjeringen og Meyer planlegger - hvis de får fortsette - at du innen utgangen av 2007 skal slippe å få papirpost fra det offentlige.

Med bruk av epost skal staten forenkle kommunikasjonene med den enkelte innbygger.

I tillegg mener Meyer at overgangen til epost vil spare offentlig sektor for milliarder.

Meyer påpeker at kostandene ikke bare er porto. Når folk fyller ut et papir-skjema må en saksbehandler i det offentlige må legge inn informasjonen over på data etterpå i stedet for at IT-systemene prosesserer et digital skjema.

Nylig avslørte kommunalminister Erna Solberg tall fra Trondheim som viser hvor mye det er å spare ved å digitalisere offentlige prosesser:

Ved å få lærere til å søke digitalt på jobber i Trondheim kommune i år, mener kommunen å ha spart 8000 arbeidstimer.

Eksempel nummer to kommer fra Lillesand kommune: Når kommunen behandler den samme type skjema/søknad, men får den på papir i stedet for digitalt, bruker kommunene 30 minutter ekstra – per skjema.

Meyer vil også legge på ordninger for å drive bruken av digitale skjema, skriver VG.

Meyer vurderer premieringsordninger som for eksempel utsatte frister og kortere saksbehandlingstid for dem som benytter seg av digitale tjenester.

Han understreker at han ikke tror en rød-grønn regjering vil kunne gjennomføre disse endringene så raskt, fordi fagbevegelsen vil protestere.

- Noen av de administrative funksjonene som i dag fylles opp av offentlige ansatte, vil bli borte med disse endringene, sier Meyer.

Til toppen