DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Alle skal få tilgang til elektronisk ID

En offentlig løsning for elektronisk ID og digital fullmakt er blant det som skal utredes i en nasjonal strategi for eID.

BankID er blant dem som tilbyr elektronisk ID. Regjeringen legger fram en nasjonal strategi for eID.
BankID er blant dem som tilbyr elektronisk ID. Regjeringen legger fram en nasjonal strategi for eID. Foto: Ali Zare/NTB
24. apr. 2023 - 10:37

– Det er for tungvint i dag å hjelpe pårørende som trenger digital bistand til å betale regninger eller få innkalling til sykehus. Samtidig må vi passe på at både personvern og sikkerhet varetas i en digital fullmaktsløsning, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Elektronisk ID brukes blant annet til banktjenester, for å få helseinformasjon, og i kommunikasjon med Nav eller Skatteetaten.

– Vi vet for eksempel at eldre, hjelpetrengende, barn og ikke-digitale brukere har problemer med å få BankID, som er dominerende i dag. Vi må ha en løsning som ivaretar behovet til alle relevante brukergrupper. Derfor skal vi blant annet se på muligheten for en eID på høyt sikkerhetsnivå i offentlig regi, sier Gjelsvik.

Strategien skal sikre at alle som trenger det, får tilgang til en elektronisk ID. Den omfatter også tiltak for kobling av utenlandske identiteter, digital ID-kontroll og at de offentlige løsningene skal tilpasses markeds- og teknologiutviklingen.

Det skal ses nærmere på løsninger for sikker pålogging for offentlig ansatte.

Som statsråd får ikke Karianne Tung ha Tiktok på mobilen, men hun vil ikke forby appen for andre.
Les også

Digitaliseringsministeren vil ikke forby Tiktok

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.