Åpne landskap

Alle skal ha det, men effektiviteten faller med 30 prosent

I tillegg øker sykefraværet og stressnivået, viser kartlegging.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. (Foto: Erlend Tangeraas Lygre)

I tillegg øker sykefraværet og stressnivået, viser kartlegging.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Åpne landskap ser fint ut på papiret fra et økonomisk perspektiv, men for de ansatte dreper kontorlayouten produksjon og produktivitet. En fersk undersøkelse viser at 99 prosent av de som jobber i åpne landskap blir distrahert mens de forsøker å konsentrere seg. 

– Jeg blir mer sliten av å sitte i åpent landskap siden det er vanskelig å konsentrere seg med mye støy og forstyrrelser rundt seg, sier IT-lærling og utvikler Eivind Limstrand i Teknisk Ukeblad Media til digi.no. 

5 000 mennesker

Han kjenner seg igjen i undersøkelsen som har kartlagt over 5 000 ulike arbeidstakere i USA, Canada, Spania, Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

I undersøkelsen, som er utført på oppdrag for lydelektronikkselskapet Poly, ble arbeidstakere stilt spørsmål for å kartlegge kontordynamikk, distraksjoner og fordeler eller ulemper ved de ulike selskapenes kontorer.

Syv av ti forteller at hovedårsaken til at de blir forstyrret er kolleger som snakker høyt i nærheten. 

– Dette avhenger gjerne av jobben man har. Folk som jobber i prosjektgrupper foretrekker å sitte i åpne kontorer slik at de kan kommunisere med andre, sier overlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet til digi.no. 

Flertallet mistrives

Eivind Limstrand er utvikler i Teknisk Ukeblad Media. Han er ikke spesielt fornøyd med å sitte i åpent landskap. – Jeg blir ikke så produktiv som jeg kunne vært, sier han til digi.no. Foto: Martin Braathen Røise

Han er Norges fremste ekspert på åpne landskap. Sammen med kollega Knut Inge Fostervold, har han jobbet seg gjennom all forskningen som er gjort på åpne kontorlandskap.

Gjennomgående for undersøkelsene deres er at et stort flertall av oss ser ut til å mistrives i disse arbeidsforholdene. 

– For folk som har behov for å konsentrere og fordype seg i noe, er det veldig forstyrrende å bli dyttet ut i denne type organisering, sier Bakke.

Han mener å sitte på data som viser at åpne landskap sørger for produksjonstap på opp mot 30 prosent. I tillegg kommer en rekke andre negative faktorer inn. Effektiviteten faller, medarbeiderne blir mindre tilfreds og opplever økt stress og sykefravær.

Lyd og visuelle forstyrrelser

Alt dette skyldes avbrytelser som er forårsaket av lyd eller visuelle forstyrrelser.

Bakke peker også på at seriøs forskning viser at ansatte som blir dyttet inn i disse arbeidsforholdene ofte kommuniserer mindre enn de gjorde da de hadde egne kontorer. 

Man prøver rett og slett å skjerme seg fra omverdenen for å holde produksjonen ved like. Dette kan gjøres ved å bruke støydempende hodetelefoner, eller å flytte seg ut fra det åpne landskapet og inn på stillerom som er tilrettelagt for formålet.  

– De største problemene med disse arbeidsforholdene er støyen. Derfor tar folk gjerne på seg headsett, men det skaper et nytt problem. For når ansatte sitter uten headsett, tror kollegene deres at det er fritt frem for å ta kontakt. Noe som ofte er med på å skape en ond sirkel, argumenterer professoren til digi.no. 

(artikkelen fortsetter under)

Microsoft har egne stillerom i det nye kontoret i Bjørvika i Oslo. Allikevel sitter det folk der med headsett for å konsentrere seg om arbeidet. Foto: Marius Jørgenrud

Mange tar hjemmekontor

Han sier at Arbeidstilsynet ikke sitter på tall som sier noe om hvor mange det er som tar hjemmekontor når de må jobbe med spesielt krevende oppgaver, men mener det er grunn til å tro at andelen er høy. 

Blir man først forstyrret kan det ta lang tid før man klarer å komme i gang igjen. Ofte minst 20 minutter, viser empirien – men det går ofte mye lenger tid for de av oss som allerede sliter med konsentrasjonen.

At en kollega går forbi deg i synsfeltet kan være nok til å ta deg ut av flytsonen, sier Bakke. 

– Alle typer forstyrrelser er problematiske. Vi må ikke glemme at en stor del av oss også blir forstyrret og mister konsentrasjonen av det som skjer på PC og mobil.

Papir er best for konsentrasjon

Jan Vilhelm Bakke er professor og overlege i Arbeidstilsynet. Foto: UiB

Bakke minner om at krevende konsentrasjonsjobbing på skjerm ikke er ideelt. 

Skal du virkelig jobbe med en krevende oppgave er papir overlegent for å holde konsentrasjonen over lengre tid. Det virker det som de fleste av oss har glemt, konstaterer arbeidslivsforskeren. 

Preben Liland Madsen jobber også som utvikler i Teknisk Ukeblad Media. Han forteller at han er en av dem som blir mer forstyrret av ting som foregår på skjermen enn i selve kontorlandskapet.

Ofte setter han både Slack og epostklienten på «snooze» for å holde konsentrasjonen ved like igjennom dagen. Liland Madsen har mulighet til å ta hjemmekontor, men føler at produktiviteten er bedre på kontoret.

Les også

– Fordelen med åpent landskap er at man lett kommer i kontakt med andre. Selv om det naturligvis er et to-egget sverd om man jobber med noe, men jeg opplever ikke så ofte at jeg blir forstyrret.

– Jeg foretrekker stort sett å sitte uten headset. Lav småprat i andre deler av lokalet plager meg ikke så mye, sammenfatter han til digi.no. 

Kommentarer (6)

Kommentarer (6)
Til toppen