Alle utskrifter fra fargelaser kan spores

Utskrifter fra alle fargelasere har en hemmlig kode som kan brukes til sporing.

Ifølge eksperter er det flere skriverleverandører som stilltiende koder sine fargelasere med serienummer som framkommer på sidene som skrives ut, hevder amerikanske PC World.

Hewlett-Packard og Canon bekrefter at teknologien er innebygget i deres fargelasere, men ønsker ikke å avsløre tekniske detaljer, skriver Comon.dk.

Det skal være den amerikanske regjeringen som har fått leverandørene til å legge inn teknikken for å kunne spore opp forfalskede dokumenter.

En tidligere forsker i Xerox, Peter Crean, forteller at serienumrene på hver fargelaser blir kodet med små gule prikker i millimeterstørrelse, godt kamuflert mellom ord og linjer.

Ifølge en kilde Comon har snakket med i Danmark, ble det usynlige fingeravtrykket innført for to år siden, omtrent på det tidspunkt da fargelaserne nådde et kvalitetsnivå der de også kunne brukes til å fremstille falske pengesedler.

«Fingeravtrykket» håndteres av en selvstendig databrikke fra japanske Canon, som leverer den tekniske innmaten til stort sett alle fargelesere.

Det er også Canon som forvalter databasen med forbindelsene mellom det unike gule punktmønsteret og skriverens serienummer, slik at man kan spore distributøren, forhandleren og eventuelt kunden som har kjøpt skriveren.

Det er ingen måte å komme utenom. Hvis man fjerner databrikken, fungerer ikke skriveren lenger, forteller kilden.

Markedssjef Jan-Petter Løkken i HP Norge bekrefter overfor digi.no at et selskap i Israel utstyrer HPs fargelasere med en databrikke. Gjennom et glass skal det være mulig å kontrollere om dokumentet er originalt eller forfalsket.

Men han kjenner ikke til mulighet for å spore en skriver tilbake til en spesifikk kunde. Det er uklart hva slags skannerutstyr man må ha for å kunne analysere og hente ut en ID fra en utskrift.