Allsidig norsk filhåndterer vekker internasjonal oppsikt

Filhåndtereren Magellan fra tromsøfirmaet Enriva integrerer ftp-klient, zip-klient og bilde- og dokumentviser - og vekker internasjonal oppsikt.

Filhåndtereren Magellan fra tromsøfirmaet Enriva integrerer ftp-klient, zip-klient og bilde- og dokumentviser - og vekker internasjonal oppsikt.

Magellan Explorer er utviklet som en erstatning for Windows' egen filhåndterer, Windows Utforsker (Windows Explorer på engelsk) som knapt har gjennomgått noen form for utvikling de siste fem årene. Magellan er nylig oppgradert til versjon 2.1 og har en rekke funksjoner som selv beskjedne brukere vil ha glede av.

Hensikten med en filhåndterer, er å kunne bevege seg raskt fra mappe til mappe, og se hva de inneholder. Det innebærer blant annet å kunne vise dokumenter uten å måtte kjøre den tilhørende applikasjonen. Fra Windows 95 til Windows 98 ble Microsofts innebygde filhåndterer oppgradert med en "hurtigvisning" som gjerne utelater viktige elementer. Magellan får med det Microsoft kutter ut, blant annet illustrasjoner i Word-dokumenter. I motsetning til Microsoft viser også Magellan feilfritt filer fra PowerPoint og Excel, samt html-format. Har du en nyere utgave av Acrobat-leseren til Adobe, kan du også forhåndsvise pdf-filer. Magellans forhåndsvisning omfatter også grafikk i alle de alminnelige punktformatene.

I tillegg til filviseren har Magellan to andre integrerte klienter: en ftp-klient og en zip-klient. Ftp står for "file transfer protocol" og er den metoden som brukes på Internett for å overføre. Magellan lar deg kopiere filer mellom et nettsted og din egen PC som om nettstedet var en lokal disk. En egen bokmerkefunksjon holder rede på ftp-steder og kan også brukes til å gi kjapp tilgang til bestemte mapper. Du kan holde opptil ti ftp-forbindelser åpne samtidig.

Zip viser i dette tilfellet til det kjente komprimerte formatet som pakker ned en fil eller en samling filer slik at omfanget blir minimalt. Den vanligste klienten for dette er WinZip som integrerer seg selv på en måte til filhåndtereren i Windows. Magellans håndtering av komprimerte filer er mer integrert i selve filhåndtereren, og omfatter dessuten andre komprimeringsformater, som ace, rar, arj, lha og cab. Hvis du vil gjøre en komprimert fil om til en selvutpakkende exe-fil, endrer du etternavnet fra zip til exe: Magellan tar seg av resten.

Brukergrensesnittet kan veksles mellom dobbeltvinduet kjent fra Norton Commander (der du har et "fra vindu" og et "til vindu" som forenkler kontroll over kopiering og flytting av filer) og den samme typen visning som i Microsoft Windows Explorer, med treet til venstre og mappen til høyre. Noen egenskaper fra dobbeltvinduet krever tilvenning, blant annet at høyre musknapp må holdes nede ved dra-og-slipp til andre applikasjoner.

En interessant egenskap for dem som veksler hyppig mellom nettverk og bærbar PC på farten, er en funksjon for å synkronisere mapper.

Ellers er konfigurerings- og bruksmulighetene svært omfattende. Ytelsen synes raskere enn Windows' egen variant.

PC-veteraner vil huske et filvisningsverktøy fra Lotus fra slutten av 1980-tallet. Det het også Magellan.

Den nye norske varianten er blitt omtalt av en rekke kjente nettsteder, og fått overveldende god kritikk, blant annet av Stroud, IT-Reviews, Fileclicks, Cool Computing og Window Planet. I sin ubeskjedenhet har Enriva samlet pekere til disse på sitt eget nettsted.

Et vurderingseksemplar med noe begrenset funksjonalitet kan lastes ned fra Enriva og brukes fritt i 31 dager. Lisensen koster 250 kroner. Rabatterte pakker på fem, ti og flere lisenser er tilgjengelig.

Les flere nyttige programvaretips i vår faste spalte Nettjuvelen:


Nettjuvelen: e-postsjekk med en vri
Nettjuvelen: Lag HTML av kataloger
Nettjuvelen: Verdens første WAP-nettleser (for Windows)
Nettjuvelen: NetWatch
Nettjuvelen:FAQ-generator

Til toppen