Alt klart for Linux i München

München vedtar trolig å bytte ut 14.000 Windows PC-er med Linux, trass i mulig patentrisiko.

München vedtar trolig å bytte ut 14.000 Windows PC-er med Linux, trass i mulig patentrisiko.

Ifølge telegrambyrået Reuters vil byrådet i München i dag fatte et endelig vedtak om å bytte ut 14.000 Windows PC-er med Linux. Byrådet samles til møte seinere i dag.

Et intensjonsvedtak fattet i fjor vakte internasjonal oppsikt, fordi det var første gang en offentlig myndighet gikk inn for et storstilt prosjekt med Linux på klientsiden.

I sommer dukket mulige patentsøksmål som et risikomoment for München og for andre som vurderte overgang til Linux.

    Les også:

Forsikringsselskapet Open Source Risk Management – som har tette bånd til åpen kildekodefellesskapet – offentliggjorde en undersøkelse som tyder på at Linux krenker potensielt 283 USA-registrerte men ikke rettslig prøvde programvarepatenter. Kort tid etter meldte myndighetene i München at de ville utsette anbudsinnbydelsen til byforvaltningens planlagte overgang til Linux-klienter –kjent som «LiMux» – mens de undersøkte nærmere hva slags risiko patentavsnittene i EUs ennå ikke vedtatte programvaredirektiv kan utsette dem for når de bytter ut Windows på 14.000 PC-er.

Analyseselskapet Gartner skrev følgende i en betenkning om utsettelsen av LiMux: «Patentspørsmålet ha ledet München inn på tanker om at forvaltningen kan ha undervurdert kostnader og risiko da de kalkulerte LiMux. Dessuten gjennomførte Wien nylig en undersøkelse som ikke var fullt så gunstig for en overgang til Linux. Sannsynligvis har begge disse faktorene spilt inn en rolle for beslutningen om å utsette anbudet.»

Ifølge Reuters har München nå gjennomført en risikovurdering som opprettholder lønnsomheten i prosjektet. Det ventes følgelig at vedtaket ikke vil møte spesielt mye motstand under avstemmingen seinere i dag.

Til toppen