JUSS OG SAMFUNN

Altinn kjører på 2,5 prosent av kapasitet

Innrømmer likevel et problem.

Mange slet med å få logget seg inn på Altinn da skatteoppgjøret ble sluppet løs onsdag morgen.
Mange slet med å få logget seg inn på Altinn da skatteoppgjøret ble sluppet løs onsdag morgen. Bilde: Per Ervland

SAKEN ER OPPDATERT etter ønske fra Jørgen Ferkingstad i Altinn om korrigering av noen unøyaktigheter.

Altinn skyldte på ID-porten, den offentlige portalen for innlogging, og ga dem ansvaret for at mange ikke kom inn for å sjekke skatteoppgjøret i morgentimene onsdag.

Selv om innloggingen ble opplevd som svært treg, kunne etaten som eier og drifter ID-porten, direktoratet for Forvaltning og IKT, konstatere at løsningen aldri var nede.

Men også Altinn.no fikk driftsproblemer onsdag. Det var ikke bare innloggingen som fikk pustebesvær når nordmenn ville sjekke om det ble skattesmell eller penger til gode.

Skatteetaten.no fikk problemer med å levere nettsider til sine besøkende. De lenket videre til Altinn.no som etter det digi.no erfarer da fikk enda høyere trafikk.

I begge tilfellene var det mange som ble servert en feilmelding i form av en blank nettside med teksten «The service is unavailable». Det er derfor ikke riktig, som enkelte medier skriver i dag, at det aldri var noen nedetid. Her vil digi.no presisere at det for brukerne i aller høyeste grad ble opplevd som nedetid.

– Det var aldri nedetid, men responstiden var i en kort periode såpass lang at brukerne opplevde at kallet mot Altinn.no timer ut, sier redaktør pressekontant Jørgen Ferkingstad til digi.no.

Han forteller at de aldri tidligere har opplevd så høy CPU-belastning på sin informasjonsportal, som i dag.

De skiller mellom selve Altinn-applikasjonen, inkludert Altinn meldingsboks, og informasjonssidene før innlogging, som ligger i en ordinær publiseringsløsning. Det var sistnevnte publiseringsløsning som slet med treghet på formiddagen.

Resten av Altinn bader i server-kapasitet og hadde aldri problemer med treghet eller nedetid, selv om brukerne ikke nødvendigvis ser forskjellen.

– Når det gjelder selve Altinn meldingsboks og de bakenforliggende databaseserverne så har kapasiteten vært god. CPU-bruken på databaseserverne har ligget på mellom 2,5 prosent - 8 prosent belastning i hele dag. Portalserverne og selve Altinn-applikasjonen har også mye å gå på, forteller Ferkingstad til digi.no.

Han innrømmer imidlertid at Altinn aldri før har hatt så høy CPU-belastning på det nevnte CMS-systemet, med henvisning til content management systemet, publiseringsløsningen før innlogging, som nettopp i dag.

Basefarm som drifter løsningen sier til digi.no at de har en avtale med Altinn om at all dialog med pressen skal gå via Altinn selv. De ønsker derfor ikke å gi en kommentar om hvordan dagen har forløpt hos dem.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.