ARBEIDSFORHOLD

Amazon-arbeidere i Europa protesterer: – Vi er ikke roboter!

24. nov. 2018 - 08:59

Black Friday er navnet på høstens store tilbudsdag, og for nettbutikkgiganten Amazon er dette den travleste tiden av året. Som blant andre Business Insider og Reuters melder benyttet europeiske Amazon-arbeidere dagen til en storstilt protest mot selskapets arbeidsforhold.

Under parolen «vi er ikke roboter» la tusenvis av ansatte ved Amazons mange varehus i blant annet Storbritannia, Frankrike og Tyskland ned arbeidet sitt på fredag.

Krever «verdighet og respekt»

Streiken ble organisert via et samarbeid mellom flere europeiske fagforeninger, deriblant den store britiske fagforeningen GMB, som torsdag la ut en Twitter-melding med emneknaggen #AmazonWeAreNotRobots og en video som gjentar budskapet på flere språk.

I videoen oppfordres Amazon til å «behandle arbeiderne sine med verdighet og respekt», og at fagforeningen akter å kjempe for dette til de vinner frem med saken sin.

I en annen Twitter-melding hevder GMB at det er rapportert om både beinbrudd, arbeidere som er blitt slått bevisstløse og arbeidere som har blitt hentet av ambulanse ved Amazons varehus i landet.

Amazon forsvarer arbeidsforholdene

Amazons britiske avdeling ga en kommentar til nettstedet TechCrunch i forbindelse med protestene, hvor de benekter påstandene til arbeiderne.

– Alle våre anlegg er trygge steder å arbeide, og rapporter som hevder det motsatte er enkelt og greit feil. Ifølge Health and Safety Executive (Storbritannias byrå for regulering av arbeidsforhold, red. anm.) har Amazon i snitt mer enn 40 prosent færre skader enn andre transport- og varehusselskaper i Storbritannia, heter det i kommentaren.

Selskapet oppfordrer alle til å sammenligne lønnen, frynsegodene og arbeidsforholdene som tilbys hos Amazon med andre aktører.

Amazon har ennå til gode å etablere seg i Norden, men som blant andre nettstedet Ehandel.com tidligere har rapportert går det rykter om at dette er i ferd med å skje. Hvorvidt etableringen vil komme i form av varehus i første omgang er imidlertid uvisst.

Les også: Amazon gir kundene en «hovedbryter» for tilgangen til lagringstjenesten S3 »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.