Amazon klar til å lansere sin e-bokleser

Et større arrangement i New York mandag er antakelig D-dagen for en e-bokleser med WLAN.

Amazon klar til å lansere sin e-bokleser

Et større arrangement i New York mandag er antakelig D-dagen for en e-bokleser med WLAN.

Nettmagasinet Cnet mener å ha fått bekreftet at et større arrangement på W Hotel i Union Square i New York mandag 19. november, i praksis dreier seg om den formelle lanseringen av en ny e-bokleser fra Internett-detaljisten Amazon.com.

Det har i over et år vært jevnlige lekkasjer om denne e-bokleseren, kalt «Kindle». De siste bildene er fra september 2006.

    Les også:

Detaljene som Cnet beskriver, bekrefter i store trekk det som har vært kjent hittil.

Forretningsmodellen er et speilbilde av det Apple gjør med iTunes og iPod. Amazon har et eget e-bokformat som er tett knyttet til et eget system for vern om rettigheter til digitalt innhold. Kindle kan kople seg opp mot trådløse nett, og hente innhold direkte fra Amazons online e-bokhandel. Det er videre laget avtaler med mellom 50 og 100 amerikanske dagsaviser – blant dem New York Times og Wall Street Journal – som vil tilby daglige digitale utgaver i Amazon-formatet. Tanken er at Kindle laster disse ned hver morgen.

Cnet skriver at Kindle vil kunne utnytte to typer trådløse nett: EVDO-nettet til mobiloperatøren Sprint, og vanlig WLAN. I Kindle-lekkasjene i september i år, var det ikke klart at apparatet skulle ha WLAN.

En annen nyhet i forhold til tidligere, er at Kindle har en lydutgang slik at den også kan brukes med lydbøker.

Apparatet er en rendyrket e-bokleser. Skjermen er i sort hvitt, uten bakgrunnsbelysning, og maskin- og programvaren er tilrettelagt for statisk innhold, ikke vanlig nettsurfing. For bruk i mørke omgivelser har den en egen justerbar leselampe.

Amazon skal ha studert lanseringen og markedsføringen av iPod svært nøye, og lagt opp også disse tiltakene etter Apples modell.

Til toppen