BEDRIFTSTEKNOLOGI

Amazon lanserer «hjemmesnekret» NoSQL

Lover ubegrenset tabellstørrelse i nettskytjeneste.

Amazon har gjort NoSQL-databasen Dynamo tilgjengelig som en nettskytjeneste.
Amazon har gjort NoSQL-databasen Dynamo tilgjengelig som en nettskytjeneste. Bilde: Amazon
19. jan. 2012 - 10:52

Amazon utvidet i går utvalget av databaseløsninger som selskapet tilbyr gjennom nettskyplattformen Amazon Web Services. Til nå har selskapet tilbudt et utvalg av relasjonsdatabaser og NoSQL-databasen SimpleDB, som Amazon har utviklet selv. Nå kan kundene også velge å bruk DynamoDB, som også er produkt basert på teknologi som Amazon har utviklet for å dekke egne behov. Teknologien, som fikk navnet Dynamo, var nødvendig da kommersielt tilgjengelige systemer ikke lenger strakk til for å dekke Amazons skaleringsbehov.

Dette forklarer teknologisjef i Amazon, Werner Vogel, i et blogginnlegg. Han forteller at Amazon opplevde flere tilfeller av nedetid i høysesongen rett før jul i 2004. Disse tilfellene kunne spores tilbake til at kommersielle teknologier ble skalert over sine grenser.

– Dette var ikke våre teknologileverandørers feil. Amazons skaleringbehov overgikk spesifikasjonene til deres teknologier og vi brukte dem på måter som de fleste av deres deres kunder ikke ville ha gjort, skriver Vogel.

Han forteller at Dynamo ble skapt av selskapets behov for en høyst pålitelig, ultraskalerbar nøkkel/verdi-database. Denne NoSQL-databasen ble laget for å bli brukt på sentrale områder i Amazons ehandel-virksomhet, slik som handlekurven og brukerøkt-tjenesten. Nedetid her fører til umiddelbare, økonomiske konsekvenser for Amazon. Et annet behov var omfattende skaleringsmuligheter, både når det gjelder spørrerater og størrelsen på datasettet.

Senere har Dynamo blitt tatt i bruk på også andre områder. Amazon har i stor grad dokumentert hvorda teknologien fungerer, noe som har ført til en rekke kloner. Åpen kildekodebaserte Kai er blant disse.

Gjennom DynamoDB tilbyr Amazon Dynamo-teknologien som en tjeneste. Sammenlignet med SimpleDB, som Amazon har tilbudt i fem år, skal DynamoDB gjøre det enklere å håndtere store datamengder, samt at ytelsen og kostnadene skal være mer forutsigbare.

I Amazons nettsky vil DynamoDB-dataene og -trafikken til en tabell spres utover et antall servere som skal være tilstrekkelig til å betjene den spørrekapasiteten som brukeren har spesifisert. Er behovene store nok, kan det dreie seg om tusenvis av servere. Det er ikke satt noen forhåndsdefinert grense på hvor mye data en tabell kan inneholde. Dataene lagres utelukkende på SSD-er og replikeres på tvers av minst tre forskjellige datasentre innen en AWS-region. Det sistnevnte skal sørge for høy tilgjengelighet og databestandighet.

DynamoDB tilbys gratis til brukere med relativt små behov – maksimalt 100 megabyte med data og 10-15 spørringer i sekundet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.