Amazon leverte et brak-kvartal

Aldri før har selskapet gått med større overskudd.

Amazon leverte et brak-kvartal
Bilde: Colourbox

Årets første kvartal endte med et overskudd på 513 millioner dollar av en omsetning på 29,1 milliarder dollar.

Det er en kraftig forbedring fra samme tid i fjor, da de omsatte for 22,7 milliarder og noterte et underskudd på 57 millioner dollar. Det viser regnskapet som ble presentert i går.

Amazon med sin eksentriske gründer og toppsjef Jeff Bezos i spissen har i nærmere 22 år jevnlig levert røde tall. Strategien har vært å investere langsiktig, fremfor gevinst på kort sikt.

Investorene har lenge utvist en stoisk tålmodighet som er få andre selskaper forunt, men i fjor beviste Amazon at også de kan starte seddelpressen og tjene gode penger. Hvis de vil.

Lønnsomheten er fortsatt langt bak det markedet er vant med fra andre teknologiselskaper. Ikke desto mindre vekker det oppsikt at Amazon nå har lagt bak seg et helt år hvor de samlet sett går i pluss.

Etter ti år begynner det å flaske seg

God drahjelp fra nettsky-virksomheten, Amazon Web Services, er det som virkelig monner.

Dette er et område der Amazon kom tidlig på banen, og trass enorme investeringer fra konkurrentene fortsatt ligger både ett og to hestehoder foran.

AWS hadde sin spede begynnelse for ti år siden, der nordmannen Atle Jørgensen fikk en sentral rolle i det som skulle bli en suksesshistorie av enorme dimensjoner. I dag drar denne delen av Amazons virksomhet inn mer enn 10 milliarder dollar i årlig omsetning.

Isolert sett økte AWS, som inkluderer en bred portefølje av blant annet serverkraft og lagringskapasitet for utleie i den såkalte nettskyen, omsetningen fra 1,57 milliarder dollar første kvartal i fjor, til nå 2,57 milliarder dollar.

Sky-overskuddet tredoblet

Marginene er dessuten betydeligere høyere, og har hevet seg ytterligere det siste året, enn Amazons øvrige forretninger. Regnskapet viser at netto overskudd i skyen er tredoblet fra 195 millioner dollar til 604 millioner dollar i årets første kvartal.

Selv om Amazon omsetter for ekstremt mye mer på e-handelsvirksomheten, altså salg av fysiske bøker, forbrukerelektronikk og utallige andre varekategorier, så er nettvarehuset preget av syltynne marginer. 26 milliarder dollar i omsetning ga et overskudd på 467 millioner dollar siste kvartal.

Isolert gikk til og med netthandelen i minus for den internasjonale delen. Hjemmemarkedet (Nord-Amerika) sørget imidlertid for å dra i land plussen. Det er også et marked nesten dobbelt så stort som salg til resten av verden, viser regnskapet.

Investorene lot seg begeistre av kvartalsregnskapet. I utvidet børshandel har Amazons aksjekurs lagt på seg 12 prosent.

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.