BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD avduker sin 4-kjerne-brikke

I et forsøk på å komme Intel i forkjøpet, avslører AMD nyhetene i sin 4-kjerne-prosessor.

11. okt. 2006 - 12:47

Intel skal slippe en firekjernet prosessor i november. Men denne brikken består egentlig av to tokjernede silisiumsbrikker satt sammen i én felles innfatning.

Konkurrenten AMD vil først komme med firekjernede prosessor i midten av 2007, men vil da tilby en prosessor med fire kjerner i den samme silisiumbrikken - Barcelona. Dette skal ha flere fordeler sammenlignet med Intels tilnærming, blant annet når det gjelder energiforbruk og kommunikasjon mellom kjernene, men tar lengre tid å utvikle. Intel ventes å komme med en tilsvarende løsning i løpet av høsten 2007.

Under Fall Processor Forum i San Jose i går, offentliggjorde AMDs Ben Sander, som har ansvaret for ytelsesmodelleringen av Barcelona, en rekke detaljer om den kommende prosessoren. Blant annet News.com og ExtremeTech rapporterer fra foredraget.

Barcelona vil være kjernen i en ny generasjon Opteron-prosessorer, beregnet for servere og arbeidsstasjoner. Flere av design-endringene vil likevel finne veien over til PC-prosessorer i løpet av ganske kort tid.

Blant nyhetene som skal gi mer ytelse, er båndbredden til en rekke komponenter dobles, ved at bredden økes fra 64 til 128 bit. Dette gjelder SSE-enheten, instruksjons- og datacachen, kontrolleren for L2-cachen og minnet, samt flyttallsfordeleren.

Mye av dette skal bidra til bedre flyttallsytelse.

Sander fortalte også om en rekke forbedringer i forbindelse med blant annet prosessorens «branch prediction» (forutsigelse av forgreninger), henting av instruksjoner, lasting av data utenom rekkefølge og SSE-instruskjonene

Silisiumbrikken vil ha uavhengige minnekontrollere som nå støtter 48 bits maskinvareadressering. Dette åpner for en teoretisk størrelse på det fysiske minnet på 256 terabytes.

Cacheminnet vil være tredelt. Hver kjerne vil ha en L1-cache på 64 KB og en L2-cache på 512 KB. L3-cachen vil trolig være på 2 MB i første omgang og vil deles mellom alle kjernene.

Maskinvarestøtten for virtualisering skal også forbedres gjennom virtualisert adresseoversettelse.

Energiforbruket er viktig. I store serveranlegg medfører både strømforbruket i seg selv, men også kjølingen av anlegget, store utgifter.

Barcelona vil bli laget med en 65 nanometers SOI-prosess (silicon on insulator). Dette skal gi både plass til flere transistorer og lavere energiforbruk enn prosessen AMD benytter i dag. Kjernene og minnekontrolleren skal kunne virke i separate effekttilstander, alt etter behov. Dette betyr at klokkehastigheten og spenningsnivået til kjernene kan senkes mens minnekontrolleren jobber for fullt, eller omvendt.

En ny versjon av PowerNow-løsningen skal også gjøre det mulig å senke klokkehastigheten til enkeltkjerner. Spenningsnivået til hver enkelt kjerne skal derimot ikke kunne styres separat.

Ifølge ExtremeTech har AMD beregnet at Barcelona maksimalt vil forbruke 95 watt. I et toveis system med minne og brikkesett, antas det at forbruket økes til omtrent 240 watt. I tillegg kommer lagring og grafikk.

Barcelonas minnekontrollere vil ha støtte for minnetypen FB-DIMM, som Intel nå satser på. Men denne støtten vil ifølge News.com ikke bli benyttet fordi denne minnetypen trekker mer strøm og har enda større kommunikasjonsforsinkelser enn DDR2-minne.

Sander sier at AMD vil gå over til FB-DIMM når tiden er inne, men dette vil trolig først skje når andre generasjon av FB-DIMM kommer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.