BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD dropper vanlige CPU-er til bærbare

Heretter er det bare selskapets Fusion APU-produkter som gjelder.

AMD Fusion APU med kodenavnet Zacate
AMD Fusion APU med kodenavnet Zacate Bilde: AMD
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. nov. 2010 - 14:47

AMD arrangerte i går et seminar for finansanalytikere, hvor selskapet presenterte sine planer og veikart for de neste to årene.

Det er spesielt på to områder at AMD nå ønsker å utmerke seg. Det ene dreier seg om bærbare pc-er i de fleste kategorier, inkludert nettbrett. AMD kommer til å kutte ut å lage separate CPU-er for bærbare pc-er. I stedet vil alle de kommende produktene for mobile enheter være av typen APU (Accelerated Processing Units), som kombinerer én eller flere CPU-kjerner med en DirectX 11-kompatibel grafikkprosessor (GPU). AMDs APU-er kalles for Fusion og skal kunne gi billige og middeldyre pc-er langt mer ytelse for pengene.

AMD planlegger å komme med en ny generasjon APU-design hvert år, noe som like raskt som selskapet designer nye GPU-er. Den nye designmetodelæren for Fusion kalles for «Velocity».

AMDs Fusion APU-er skal komme på markedet i begynnelsen av 2011. De billigste, som foreløpig kalles Ontario og Zacate, vil leveres med én eller to CPU-kjerner som kalles «Bobcat». Ontario har et maksimalt effektbehov på 9 watt, mens den noe kraftigere Zacate krever 18 watt.

Dessuten kommer AMD med APU-en Llano i 2011. Denne vil leveres med to til fire kjerner av noe eldre modell, men skal være kraftige nok til å spille av for eksempel et HD-video og et grafikkintensivt dataspill samtidig.

Mens Ontario og Zacate vil produseres med 40 nanometers prosessteknologi, mens Llano vil være basert på en mer moderne 32 nanometers prosessteknologi.

AMDs 2011-12 veikart for APU-er til bærbare datamaskiner. <i>Bilde: AMD</i>
AMDs 2011-12 veikart for APU-er til bærbare datamaskiner. Bilde: AMD

Først i 2012 vil AMD satse for fullt på nettbrett og minibærbare pc-er. Dette er i tråd med tidligere uttalelser. Da skal selskapet introdusere APU-ene Krishna og Wichita, som skal være basert på 28 nanometers prosessteknologi. Den nye prosessteknologien skal gjøre APU-ene mer energieffektive. Også disse modellene skal baseres på Bobcat-kjernen.

Den kraftigste som AMD planlegger for bærbare pc-er innen utgangen av 2012, kalles Trinity. Den vil lages med 32 nanometers prosessteknologi og baseres på to til fire eksemplarer en andre generasjon av den mer avanserte Bulldozer-kjernen. Første generasjon av Bulldozer vil brukes i 2011-utgavene av AMDs rene CPU-er til stasjonære pc-er og servere.

AMDs 2011-12 veikart for prosessorer og APU-er til stasjonære datamaskiner. <i>Bilde: AMD</i>
AMDs 2011-12 veikart for prosessorer og APU-er til stasjonære datamaskiner. Bilde: AMD

Alle de nevnte APU-ene vil også gjøres tilgjengelige for stasjonære maskiner. Men her vil AMD i 2011 altså toppe tilbudet med en ren CPU, Zambesi, som skal leveres med fire til åtte Bulldozer-kjerner. I 2012 erstattes denne av Komodo, som skal leveres med åtte nestegenerasjons Bulldozer-kjerner. Begge disse prosessorene vil være basert på 32 nanometers prosessteknologi.

AMD skal i 2011 komme med to ulike serier med serverprosessorer, henholdsvis Valencia og Interlagos. Dette vil være 32 nanometers CPU-er basert på Bulldozer-kjernen.

Valencia vil leveres med seks eller åtte kjerner og skal være beregnet for systemer med én eller to prosessorer. Interlagos vil utstyres med åtte, tolv eller seksten kjerner og en firedobbel HyperTransport-løsning.

AMDs 2011-12 veikart for prosessorer til servere. <i>Bilde: AMD</i>
AMDs 2011-12 veikart for prosessorer til servere. Bilde: AMD

I 2012 erstattes disse prosessorene av henholdsvis Sepang og Terramar, som vil utstyres med nestegenerasjons Bulldozer-kjerner. Terramar vil ha opptil 20 kjerner, mens Sepang vil nøye seg med maksimalt 10. Også for disse modellene er det 32 nanometers prosessteknologi som gjelder.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.