MASKINVARE

AMD: Første Athlon XP for bærbare

AMDs første Athlon XP-prosessor for bærbare innleder samtidig selskapets overgang til 130 nanometers produksjonsprosess.

18. apr. 2002 - 08:25
AMD Mobile Athlon 4.
AMD Mobile Athlon 4.

Den første Athlon XP for bærbare PC-er debuterer i variantene 1400+ og 1500+, og har vært i produksjon tilstrekkelig lenge til at Sharp allerede tilbyr dem i maskiner på det japanske markedet. Prisen starter på 190 dollar. Variantene 1600+ og 1700+ vil gjøres tilgjengelig i inneværende kvartal.

De andre kunngjorte kundene for den nye prosessoren er Epson for det japanske markedet, og Packard-Bell for det europeiske. Disse vil ha maskiner tilgjengelig til salg i løpet av kvartalet. Det er ikke kjent om, eller når, Compaq, Hewlett-Packard og Sony, som leverer bærbare PC-er med forgjengeren Mobile Athlon 4, vil tilby modeller med den nye brikken.

Prosessoren er klargjort for 266 MHz systembuss. Den vil også framstilles i varianter med mer avansert strømstyring og mer kompakt innpakning, beregnet på det profesjonelle markedet, der bærbare PC-er må være tynnere og lettere enn dem på forbrukermarkedet..

Betegnelsene 1400+, 1500+ osv antyder hvilke klokkefrekvenser P4 Mobile-brikker fra Intel må opp i for å ha tilsvarende ytelse som Athlon-modellene. Den faktiske klokkefrekvensen til AMD-prosessorene er fra 1,2 GHz og oppover.

Den ny brikken markerer starten på AMDs overgang til 130 nanometers produksjon. Kjernen, som bærer kodenavnet Thoroughbred, vil etter hvert også brukes til å framstille prosessorer beregnet på stasjonære PC-er. Brikkene tilvirkes på et anlegg i Dresden i Tyskland.

Smilet kan ha stivnet for Intel-sjef Pat Gelsinger, her fotografert ved lanseringen av Intel Foundry 21. februar 2024.
Les også

Intel-problemer langt verre enn tidligere antatt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.