AMD i rute med gigahertz-prosessor

Når AMD denne uken åpner selskapets første brikkefabrikk i Tyskland, er det meste klart for å lage kobberbaserte gigahertz-utgaver av Athlon.

Når AMD denne uken åpner selskapets første brikkefabrikk i Tyskland, er det meste klart for å lage kobberbaserte gigahertz-utgaver av Athlon.

Advanced Micro Devices (AMD) har historisk sett hatt store problemer med å holde timeplanen i forbindelse med produksjonen av nye prosessorprodukter. I forbindelse med både K6-2 og K6-3-modellene har produksjonen til tider vært mye lavere enn det som var ønsket. Derimot virker ikke som om AMD opplever det samme problemet når det gjelder den nye Athlon-prosessoren. Mye tyder derfor på at disse tunge tidene for selskapet er over.

Ifølge The Register foregår den offisielle åpningen av AMDs første fabrikk utenfor USA onsdag denne uken. Denne fabrikken - Fab 30 i Dresden - er i stand til å benytte kobber - i stedet for aluminium - som leder i prosessorene. Kobber leder strøm bedre enn aluminium - derfor mindre motstand, mindre varme og høyere hastighet.

Allerede i juli - kun én måned etter planen - produserte AMD selskapets første kobberbaserte K6-prosessor. Målet for å komme med kobberbaserte prøveutgaver er det inneværende kvartalet.

Alt tyder på at AMD vil greie dette. At selskapet skulle åpne Fab 30 før den er klar, lyder usannsynlig. Likevel er det selvsagt mye som gjenstår før produktene kommer på markedet. Det store spørsmålet er nå feilprosenten. Greier AMD å få ned denne rimelig kjapt, kan 1 GHz-utgaver av Athlon være på markedet allerede første kvartal neste år.

AMD planlegger å lage de kobberbaserte Athlon-brikkene med en 0,18 mikron prosessteknologi. Mål er å lage 5500 silisiumskiver i uken. Hver skive vil inneholde 300 Athlon-prosessorer.

Til toppen