AMD lanserer prosessor med 12 kjerner

Dropper dessuten pristillegget for fireveis-systemer.

AMD lanserer prosessor med 12 kjerner

Dropper dessuten pristillegget for fireveis-systemer.

AMD lanserte i dag verdens første x86-baserte prosessorer med åtte eller tolv kjerner. Prosessorene er basert på produktfamilien som har gått under kodenavnet «Magny-Cours».

De nye prosessorene er alle beregnet for systemer med to eller fire prosessorer, uten tillegg i prisen som AMD tidligere har tatt for prosessorer til fireveis systemer. Det er allerede klart at Dell, HP, Acer, Cray og SGI skal lanserer systemer - enten servere eller arbeidsstasjoner - basert på de nye brikkene.

I praksis har AMD med disse modellene slått samme to prosessorbrikker med enten fire eller seks kjerner i én pakke. Selskapet har altså ikke utstyrt ett eneste silisiumstøtte med tolv kjerner, men pakker i stedet samme to silisumstykker i én prosessor. Dette er en løsning også Intel har brukt tidligere.

Alle de nye prosessorene i Opteron 6100-serien, ti modeller i alt, er utstyrt med 12 megabyte delt L3 cacheminne, i tillegg til 512 kilobyte L2 cache-minne per kjerne. De er beregnet for hovedkort med G34-sokkelen og støtter opptil 12 DIMM-er (Dual In-line Memory Module) med DDR3-1333 MHz minne per prosessor. Plattformen har i alt fire minnekanaler.

Den planlagte Opteron 6200-serien skal være sokkelkompatibel med 6100-serien.

Prosessorene i AMDs Opteron 6100-serie har inntil 12 kjerner.
Prosessorene i AMDs Opteron 6100-serie har inntil 12 kjerner. Bilde: AMD

Serien består av tre ulike modelltyper, laveffektsmodellene HE, de ordinære modellene og høyeffektsmodellene SE.

HE-modellene er klokket til mellom 1,7 og 2,0 GHz og har et maksimalt effektbehov på 65 watt. Standardmodellene er klokket til mellom 1,9 og 2,4 GHz og har et maksimalt effektbehov på 80 watt, men den ene SE-modellen - Opteron 6176 SE, som leveres med 12 kjerner klokket til 2,3 GHz, har et et maksimalt effektbehov på 105 watt.

De nye prosessorene koster mellom 455 og 1386 dollar per stykk når de kjøpes direkte fra AMD i brett på tusen prosessorer.

Til toppen