BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD lanserte avansert parallellprosessor

Behovet for flere PCI Express-spor øker når AMD nå lanserer selskapets første Stream-prosessor.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. nov. 2006 - 11:09

Nvidia lanserte i forrige uke GeForce 8, den nyeste generasjonen i selskapets familie med grafikkprosessorer. Blant nyhetene var CUDA (Compute Unified Device Architecture), en løsning for å bruke kortets muligheter for parallellprosessering til andre ting enn grafikk.

I dag lanserte AMDs nye ATI-divisjon en lignende løsning, basert på en helt separat prosessor - AMD Stream Processor.

AMD skriver i en pressemelding at dette er verdens første dedikerte stream-prosessor designet for å tilfredsstille spesifikke krav knyttet til HPC-applikasjoner (High-Performance Computing). Typiske bruksområder er innen medisin, oljeleting, finans og andre tungregningsmiljøer.

Prosessoren vil bli levert på et eget PCI Express-kort og er beregnet for arbeidsstasjoner og servere.

«Stream computing» handler ifølge AMD om å utnytte avanserte parallellprosessorer, som vanligvis brukes til å beregne og gjengi mange millioner av piksler i sekundet, på nye måter. Dette skal gjøre det mulig å behandle enorme datamengder langt raskere enn tidligere.

Det nye kortet er egentlig basert på ATI R580-kjernen som kom på markedet for omtrent et år siden. Denne skal kunne gi en enkeltpresisjonsytelse på omtrent 360 GFlops, noe som skal tilsvare GeForce 8800.

Stream-prosessoren benytter ifølge EE Times 48 piksel-shadere som er klokket til 600 MHz, mens minnebussen er klokket til 650 MHz. Prosessoren leveres på et 16x PCI Express-kort med 1 GB GDDR3-minne. Den skal koste omtrent 2600 dollar og forbruke inntil 165 watt. Kortet skal komme i salg i dag, men skal også tilbys i blant annet rack-servere.

    Les også:

Programmeringsgrensesnittet til AMDs Stream Processor kalles Close To Metal (CTM). Det har vært tilgjengelig i en betaversjon siden i sommer og er fritt tilgjengelig. CTM gir tilgang til det innebygde instruksjonssettet og minnet i Stream-prosessoren.

Dinesh Sharma, direktør for AMDs enterprise stream computing-virksomhet, sier til EE Times at framtiden til grafikkprosessorer likevel ligger i en forent arkitektur. Derfor vil selskapet innen mai 2007 ta i bruk en fullt forent grafikkarkitektur som tar i bruk mange av de konseptene man allerede finner i Nvidia 8800.

Stream computing er likevel ikke helt nytt i ATIs produkter. Både Radeon 1900- og 1950-seriene, som er basert på R580-kjernen, har allerede en viss støtte for dette. Løsningen kan blant annet utnyttes av Folding@Home-klienten.

AMD har publisert mer informasjon om blant annet CTM på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.