AMD lanserte to-trinns PC-grafikk

AMD kunngjorde flere nyheter under CeBIT, blant annet om 45 nanometers teknologi og grafikk.

AMD lanserte to-trinns PC-grafikk

AMD kunngjorde flere nyheter under CeBIT, blant annet om 45 nanometers teknologi og grafikk.

AMD holdt i kveld pressekonferanse under CeBIT-messen i Hannover og hadde flere nyheter å meddele. Den viktigste dreide seg om brikkesettfamilien 780, som skal være grunnlaget for den neste generasjonen av AMDs PC-plattformer, «Cartwheel» (stasjonær) og «Puma» (bærbar). Disse plattformene skal offisielt lanseres i andre kvartal i år.

    Les også:

Den utgaven av 780-familien som ble lansert i dag, er nok også den mest spennende. Den kalles 780G og har grafikkprosessoren ATI Radeon HD 3200 integrert. AMD lover at denne løsningen skal være inntil tre ganger raskere enn konkurrerende produkter og tilstrekkelig til å kjøre spill som Farcry med akseptabel ytelse. Samtidig skal strømbruken være lavere enn tidligere.

Likevel er det Hybrid CrossFireX-teknologien som gjør brikkesettet spesielt, fordi det da kan slå sammen regnekraften til den integrerte grafikkprosessoren med regnekraften til et diskret grafikkort basert på enten Radeon HD 2400-serien, HD 3400-serien eller Mobility Radeon HD 3400-serien med grafikkprosessorer. De vil den diskrete grafikkløsningen kobles inn ved behov. Men løsningen kan bare benyttes sammen med Windows Vista.

780G-brikkesettet skal ha støtte for en rekke videoutganger, inkludert DisplayPort og HDMI.

Ytelsen skal også drives opp av HyperTransport 3.0, som har mer enn dobbelt så høy båndbredde som forrige generasjon, og PCI Express 2.0, som har dobbelt så høy båndbredde som de første generasjonene. Brikkesettet skal være det første av sitt slag som er basert på 55 nanometers prosessteknologi.

780G støtter stasjonære utgaver av prosessorer som Athlon 64 og Phenom. Noen få hovedkort har allerede kommet på markedet, til priser i Norge som starter på drøyt 600 kroner.

AMD kunngjorde også at selskapet vil slippe skjermkortdriveren Catalyst 8.3 i morgen, onsdag. Den skal åpne for selskapets CrossFireX-teknologi for Windows Vista, som gjør det mulig å koble sammen opptil fire grafikkprosessorer i samme PC, dersom man benytter grafikkprosessorene ATI Radeon HD 3850, HD 3870 eller HD 3870 X2. Driveren har også støtte for nevnte Hybrid CrossFireX.

Til slutt kom AMD med en gjennomgang av selskapets planer for 45 nanometers prosessorer. Det er nå klart at selskapet er i gang med prøveproduksjon av firekjernede brikker basert på denne prosessteknologien, som er laget i samarbeid med IBM. Disse prosessorene skal gi mer ytelse per watt enn dagens utgave. Prosessteknologien tar i bruk blant annet nye litografimetoder og materialer.

AMD holder fast ved planen om å komme på markedet med 45-nanometers produkter i andre halvdel av 2008. De første produktene skal være «Shanghai» for servere og «Deneb» for stasjonære PC-er.

Til toppen